ILMAINEN TOIMITUS YLI 65€ TILAUKSILLE. Postin lakon aikana kotiinkuljetukset Schenkerilla 10€.

Aloita nyt siitepölyn siedätyshoito hunajalla

Pur Hyvinvointikauppa
300 255

Koivun ja lepän kukinta aiheuttavat keväisin riesaa yli puolelle miljoonalle suomalaiselle. Moni havahtuu allergiaoireisiin ja niiden hoidon tarpeeseen vasta, kun siitepölykausi on jo alkanut. Siinä vaiheessa osa hoitokeinoista on kuitenkin jo liian myöhäistä aloittaa. Useimmat siitepölyallergikot hyötyisivät siedätyshoidosta, jonka voi tehdä itse kotioloissa siitepölyä sisältävällä siedätyshunajalla. Siedätyshoito siedätyshunajalla tulee aloittaa syksyllä siitepölykauden päätyttyä ja käyttöä tulee jatkaa yhtäjaksoisesti 4-6 kuukauden ajan. Hunajasiedätyksen ehtii siis vielä aloittamaan!

 

Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutti on tutkinut hunajan hyödyntämistä siedätyshoidossa. Tutkimus kesti kolme vuotta ja siihen osallistui yli sata koivuallergikkoa, joista osa nautti luomuhunajaa ja osa siedätyshunaja eli hunajavalmistetta, johon oli lisätty mehiläisten keräämää siitepölyä. Tutkimukseen osallistui myös verrokkiryhmä, joka ei nauttinut seurantajakson aikana lainkaan hunajaa. Oireseurantojen perusteella voitiin todeta, että siedätyshunajasta oli merkittävää hyötyä koivuallergikoille. Sitä käyttäneiden koehenkilöiden oireettomien päivien määrä kaksinkertaistui, allergialääkkeiden käyttötarve väheni puoleen normaalista ja voimakkaiden oireiden päivien määrä väheni 70 prosenttia. Tutkimuksessa todettiin lisäksi, että koivuallergikoiden hyödyt todennäköisesti vielä lisääntyisivät pidemmässä käytössä, koska kaksi vuotta siedätyshunajaa käyttäneillä oli yli 50 prosenttia enemmän täysin oireettomia päiviä kuin kahdessa muussa ryhmissä. Myös luomuhunaja auttoi lievittämään allergiaoireita.

Lisäksi tutkimuksissa havaittiin, että siedätyshunajalla on myös muita positiivisia vaikutuksia. Siitepölyallergikot ovat usein allergisia myös esimerkiksi omenalle, porkkanalle ja tomaatille, joiden proteiinit muistuttavat siitepölyn proteiineja. Siedätyshunajaa käyttäneistä koehenkilöistä moni raportoi ristiinreagoinnin vähentyneen, jolloin he saattoivat palauttaa aikaisemmin allergisoivia ruoka-aineita takaisin ruokavalioonsa.

 

Suomalainen innovaatio

Kerimäkeläinen mehiläistarhuri Kyösti Pitkänen on hoitanut mehiläisiä jo yli 50 vuotta. Siedätyshunaja on hänen ainutlaatuinen keksintönsä, vastaavanlaista tuotetta ei löydy muualta Suomesta eikä Kyöstin sanojen mukaan muualta maailmastakaan. Hunajan käyttö allergiaoireiden hoidossa ei sinänsä ole uutta, mutta vuosikymmenten saatossa tieto hunajan terveysvaikutuksista on jäänyt vanhan kansan viisaudeksi.
- Viisikymmentä vuotta sitten markkinoilla ei ollut allergialääkkeitä. Silloin hunajaa käytettiin yleisesti allergian ja astman hoidossa ja jopa lääkärit suosittelivat oireiden lievittämiseen paikallista hunajaa, Kyösti kertoo.

Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutin tekemässä tutkimuksessa käytetty siedätyshunaja on Kyöstin yrityksen Kerimesi Oy:n valmistamaa hunajaa, jota myydään tuotemerkillä ApiPollen. Arvokkaiden ainesosien säilyttämiseksi Kyösti linkoaa ApiPollen-siedätyshunajan hellävaroen, jolloin lämpötila ei kohoa missään vaiheessa valmistusta yli 28 asteeseen.

Hunajasiedätys on helppoa ja pistoshoitoihin nähden edullista. Ensimmäisten 5-7 päivän ajan hunajaa otetaan Kyöstin mukaan ”vain olematon määrä” eli noin hammastikun kärjellinen, sillä liian iso annos heti alkuvaiheessa voi aiheuttaa voimakkaan allergisen reaktion. Aina noin viikon käytön jälkeen annoksen voi kaksinkertaistaa yksilöllisen sietokyvyn mukaan, kunnes kerta-annos on noin 0,5-1 teelusikallista. Siedätyshunajan käyttö lopetetaan ennen siitepölykauden alkua. Talvikauden aikana kuluu noin kaksi purkkia siedätyshunajaa.

 

Valitse käsittelemätön luomuhunaja

Siedätyshunajan vaikutusmekanismia ei vielä tunneta tarkasti. On todennäköistä, että sen myönteiset vaikutukset perustuvat siitepölyn allergisoivien proteiinien lisäksi hunajan sisältämiin yhdisteisiin, erityisesti mehiläisten tuottamiin entsyymeihin, mikrobeihin ja mikrobijäämiin, jotka yhdessä näyttäisivät muodostavan allergioilta suojaavan ja immuniteettia vahvistavan vaikutuksen. Muutama vuosi sitten tehdyssä ruotsalaistutkimuksessa havaittiin, että tuore, vastakerätty hunaja sisältää 13 mehiläisen tuottamaa maitohappobakteerikantaa. Juuri maitohappobakteerien uskotaankin olevan avainasemassa hunajan immuniteettia suojaavien vaikutusten selittämisessä.

Vaikka kasvava kiinnostus antibioottien vaihtoehtoja kohtaan on lisännyt kiinnostusta hunajan terveysvaikutusten tutkimiseen, paljon vielä riittää selvitettävää miten hunajan tarkalleen ottaen vuorovaikuttaa immuniteettimme kanssa.

On tärkeää muistaa, että hunajan terveydelle hyödylliset vaikutukset saadaan helposti pilattua väärällä käsittelyllä. Monet teollisesti tuotetut hunajat kuumennetaan korkeassa lämpötilassa, jotta ne säilyisivät pitkään juoksevina. Kuumennus tuhoaa hunajan mikrobit, entsyymit ja muut tärkeät ravintoaineet. Koska pelkän tuoteselosteen perusteella voi olla vaikea tietää, miten hunaja on käsitelty, kannattaa suosia lähituottajien luomu-laatuista hunajaa. Muistathan myös, ettet sekoita hunajaa liian kuumaan teehen tai muuhun juomaan, etteivät arvokkaat ravinteet tuhoudu.

 

ApiPollen-siedätyshunajaa on saatavilla PURin verkkokaupasta ja myymälöistä. Tuoteperheesen kuuluu mm. myös  Propollen-siitepöly-maitohappobakteerivalmiste.

 

 

Jätä kommentti

Sinun täytyy kirjautua sisään jättääksesi kommentin.