Tervetuloa Pur-kauppaan ostoksille!

Ayurvedan klassikko: puhdistava kitchari ravitsee

Pur Hyvinvointikauppa
300 255

Kaipaako mielesi ja elimistösi hellävaraista ja ravitsevaa puhdistamista? Ayurvedisella kitchari-paastolla ravitset elimistöäsi tasapainoisella aterialla, joka sisältää kaikkia tarvitsemiasi ravinteita hyvin sulavassa muodossa. Vatsaystävällisen kitcharin pääraaka-aineina ovat basmatiriisii, ghee, mungpavut, sekä aineenvaihduntaa vilkastuttavat intialaiset mausteet.

Mitä kitchari on?

Kitchari on maukas ateria, jota käytetään perinteisessä intialaisessa lääketieteessä kaikenlaisissa tilanteissa, joissa tarvitaan elimistöä erityisesti ravitsevaa ja puhdistavaa ravintoa. Se tasapainottaa kaikkia doshia, eli ayurvedisia kehotyyppejä. Kitcharia nautitaan ayurvedassa paastomaisesti kehoa ja mieltä puhdistavana, mutta siitä valmistuu yhtälailla myös herkullinen arkinen ateriakin. Sen reseptiä voi muunnella kasviksia vaihtelemalla.

Paastoa kitcharilla

Kitcharipaaston kaava on simppeli: syö helposti valmistuvaa kitcharia kolme kertaa päivässä ja juo runsaasti vettä ja teetä. Lempeän mielen ja kunnollisten raaka-aineiden lisäksi paastoaminen sujuu sutjakkaammin vertaistuen avulla. Jos tämä kuulostaa hyvältä, lähde kanssamme paastoamaan kitcharilla tulevana perjantaina 13.4., oman fiiliksen mukaan 1-7 päiväksi! Tutustu ja ilmottaudu mukaan yhdessä Surya Ayurveda Hyvinvointikeskuksen kanssa järjestämäämme kitchari-paastoon täältä.

Kuva: Vilma Peltonen


Kitchari (kahdelle henkilölle kaikilla päivän kolmella aterialla)

3 dl basmati täysjyväriisiä
3 dl halkaistuja ja kuorittuja mungpapuja
3 rkl ghee
1tl juustokumia
1tl korianterijauhe
1 tl fenkolijauhe
1 tl kurkuma
1 tl suola
0,5tl chili tai mustapippuri
3-4l vettä
Kourallinen vihanneksia esim: bataatti, vihreätankoparsa, vihreät pavut, pinaatti

Lämmitä ghee ja paahda kaikki mausteet kevyesti miedolla lämmöllä.

Lisää vesi, riisi ja kuoritut mungpavut, molemmat hyvin huuhdeltuina.

Keitä lähes kypsäksi kannen alla. Lisää vettä, jos kitchari on liian kiinteä.

Lisää kuorittu ja kuutioitu bataatti, tankoparsa ja vihreät pavut. Lisää vettä, jos kitcahri on liian kiinteä.

Lisää valmiiseen kitchariin pinaatti ja sekoita. Anna vetäytyä hetki kannen alla, jolloin pinaatti kypsyy höyryn avulla.

Sekoita kypsynyt kitchari hyvin (kauhan pitäisi liikkua ilman ponnisteluja) ja lisää tarjoilun yhteydessä nokare gheetä.

Resepti: Surya Ayurveda Hyvinvointikeskus

Kuva: Vilma Peltonen, kurkkaa Vilman kitchari-resepti täältä.

 

Jätä kommentti

Sinun täytyy kirjautua sisään jättääksesi kommentin.

Post your comment

Pur-Kauppa