Yksityiskohdat
Cosmovedan Brahmi Ghee on tärkeä osa ayurvedista keittiötä. Se on valmistettu vapaasti laiduntavien lehmien maidosta ja sitä voidaan käyttää niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Myös monet laktoosi-intoleranssista kärsivät ovat pystyneet käyttämään gheetä.
Ghee mainitaan usein yhtenä ihmiskunnan vanhimmista "pyhistä ruuista". Sillä on ollut (ja on edelleen) keskeinen asema joogan ja perinteisen intialaisen lääketieteen, ayurvedan, parissa. Huikeiden terveysvaikutustensa ansiosta ghee on noussut suureen suosioon viime vuosina myös terveystietoisten länsimaisten ihmisten keskuudessa. Kyseinen ghee sisältää brahmia, joka on kognitiivisia toimintoja tukeva yrtti. Se kirkastaa ajatusta ja tekee siten hyvää keskittymis- ja oppimiskyvylle sekä muistitoiminnoille.
Ayurvedassa gheetä arvostetaan terveyttä edistävien ja lääkinnällisten vaikutustensa ansiosta ja sitä käytetään myös ruokaöljynä intialaisen keittiön antimissa. Ayurvedan näkökulmasta gheen katsotaan edistävän aivotoimintaa ja auttavat joogisissa puhdistustumismenetelmissä. Ayurvedassa kehotetaan käyttämään gheeta myös palovammojen ja rakkuloiden hoitoon. Sen sanotaan myös parantavan ihon kirkkautta ja ruuansulatusta sekä tasapainottavan mieltä. Ghee onkin sen sisältämien rasvojen ansiosta erityisen hyvää hoitoa ihon hyvinvointia ajatellen.
Allergia johtuu liiasta maa- ja vesielementistä kehossa, eli kaphan kertymisestä. Gheen juominen saattaa auttaa allergiaoireiden torjumisessa.
Gheessä on paljon antiokdisantteja ja se edesauttaa vitamiinien imeytymistä toisista ruoka-aineista. Gheen sisältämillä voihapoilla on viruksia torjuvia ominaisuuksia.
Ghee säilyttää ravintoarvonsa myös korkeissa lämpötiloissa ja siksi sitä pidetäänkin yhtenä parhaista öljyistä leipomiseen, hauduttamiseen ja jopa uppopaistamiseen. Gheetä voi mitä mainioimmin käyttää myös leivällä muun levitteen asemasta tai maustaa sillä teen tai kahvin.