ILMAINEN TOIMITUS YLI 65€ VERKKOKAUPPATILAUKSILLE.

Endometrioosia voi helpottaa myös ravinnolla

Pur Hyvinvointikauppa
300 255

Kivuliaat ja runsaat kuukautiset, pahoinvointi, selkäsärky ja väsymys.  Kärsitkö näistä moninaisista, epämääräisistä oireista etkä tiedä mistä on kysymys? Ne voivat olla oireita endometrioosista. Muita endometrioosi oireita ovat myös unettomuus, masennus, lapsettomuus sekä suolisto-ongelmat.  Tämä vaikeasti diagnosoitava sairaus aiheuttaa yleensä voimakasta kipua ja oireet voivat olla hyvin erilaisia naisten välillä. Kipu voi hallita joskus koko elämää ja jopa invalidisoida. Siksi onkin tärkeää lähteä tutkimaan epämääräisiä oireita ja puhua endometrioosista enemmän, sillä se on Endometrioosiyhdistyksen mukaan yksi yleisimmistä naistentaudeista. Sitä sairastaa noin 10-15 % hedelmällisessä iässä olevista naisista.

Mikä on endometrioosi?

Endometrioosi eli kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti on naisilla esiintyvä häiriö, jossa kohdun limakalvoa muodostuu kohdun ulkopuolisille alueille, kuten lantion kudoksiin, munanjohtimiin tai munasarjoihin. Joskus kudosta voi muodostua myös lantion ulkopuolisille alueille ja vatsaonteloon. Endometrioosissa limakalvo käyttäytyy estrogeenitason nousun ja laskun johdosta samoin, kuin se käyttäytyisi kohdussa kuukautisrytmin mukaisesti. Tästä voi aiheutua pesäkkeiden turvotusta ja vuotoa sekä kipua, kun veri ei pääsekään poistumaan luonnollista tietä kehosta.

Oireet voivat alkaa jo ensimmäisten kuukautisten yhteydessä ja ne voivat esiintyä myöhemmin missä vaiheessa kuukautta tahansa. Joskus endometrioosi voi olla oireetonkin (remissio) tai kadota hetkeksi kokonaan. Endometrioosi ei ole paikallinen sairaus, vaikka se siltä kuullostaakin, vaan kyseessä on koko kehon epätasapainotila. Erikoiset alavatsakivut sekä myös ns. tavalliset vatsakivut kannattaakin tutkituttaa myös gynekologilla, sillä jos suolistollista syytä ei löydetä, kannattaa poissulkea samalla myös endometrioosin mahdollisuus. Endometrioosi kipu voi siis olla moninaista ja kovaa, sekä tuntua sekä lonkissa, että selässä.

Mikä endometrioosin aiheuttaa?

Endometrioosin syytä ei tiedetä, mutta korkeat estrogeenitasot sekä heikentynyt immuniteetti uskotaan kuuluvan sairauden kuvaan.  Monilla naisilla, jotka sairastavat endometrioosia tiedetäänkin olevan estrogeenidominanssi eli estrogeenin korkea suhde progesteroniin. Tämä johtuu siitä, että myös endometrioosipesäkkeet muodostavat ylimääräistä estrogeenia.

Lisäksi ravinnolla ja kehon ravitsemustasapainolla on oma merkityksensä. Esimerkiksi suoliston vinounut bakteeritasapaino ja erilaiset puutostilat sekä solukalvojen toiminta voi vaikuttaa sairauden syntyyn. Epäilläänkin, että jokin tekijä kehossa heikentää solukalvoja niin, että kohdun limakalvo kiinnittyy solujen seinämiin. Myös muita teorioita on esitetty: mm. sikiöajan kudossolujen kulkeutuminen vääriin paikkoihin, sairauden periytyminen geeneissä tai että se olisi autoimmuunitila, jossa immuniteetti hyökkää kehon omia, terveitä solujaan vastaan.  Myös xenoestrogeenit eli ympäristöstä kehoon joutuvat haitalliset hormonihäiriköt kuten kosmetiikan ainesosat, muovit ja myrkyt voivat olla yksi tekijä sairauden synnyssä.

Kuinka endometrioosia voi hoitaa?

Perinteiset hoitovaihtoehdot ovat mm. kivun lievitys, endometrioosikudoksen ja/tai -kystien poistaminen, endometrioosin etenemisen hillitseminen hormonaalisesti sekä hedelmällisyyshoidot. Myös ravintoterapia voi tuoda merkittävän avun, sillä oikeanlaisella ruualla ja antioksidanteilla pystytään vaikuttamaan muun muassa solukalvojen terveyteen, jolloin kudos ei kiinnity enää niin helposti nk. vääriin paikkoihin. Ruokavalio räätälöidään niin, että se tasapainottaa hormoneita sekä kipua tuottavia haitallisia prostaglandiineja, suoliston bakteerikantaa ja immuniteettia. Tasapainotettavia kehon osa-alueita on useampi, sillä endometrioosi on hyvin kokonaisvaltainen tila.

Gluteeniton ruokavalio on endometrioosin tukemisessa tärkeä, sillä kehon tulehduksellisuutta pyritään vähentämään ja gluteenin poistaminen auttaa siinä nopeasti. Paljon emäksisiä ja tulehdusta lievittäviä ruokia, kuten marjoja, hedelmiä, vihanneksia ja juureksia sisältävä ruokavalio on tärkeä kehon ja hormonien tasapainottava tekijä, kuten myös happamoittavien ruokien kuten kahvin, alkoholin ja sokerin vähentäminen minimiin tai niiden kokonaan poistaminen. Ruuan ja elinympäristön puhtaus tulisi taata endometrioosia hoidettaessa, jotta maksan kuormitus ylimääräisistä myrkyistä, kemikaaleista ja lisäaineista vähenisi ja jotta ne eivät häiritsisi hormonien toimintaa.

Endometrioosi on inhoittava vaiva Endometrioosi voi aiheuttaa suolisto-ongelmia sekä voimakasta kipua.

Endometrioosiruokavalioon täydennystä ravintolisillä

Täydellinenkään ruokavalio ei aina riitä tasapainottamaan kehoamme riittävästi edes normaalitilassa. Siksi endometrioosin ravintohoitoa kannattaa täydentää oikeilla ja laadukkailla lisäravinteilla. Hyvät omega-rasvahapot edesauttavat solukalvojen terveyttä sekä hormonien tuotantoa. Laadukas kalaöljy tai kasviperäinen vastaava omegavalmiste kannattaa siis hankkia. Jos suoliston kanssa on ongelmia, esimerkiksi ummetusta, se tulisi myös hoitaa kuntoon, jotta keho pääsee puhdistumaan kunnolla ja hormonien kierto normalisoituisi. Esimerksiksi maitohappobakteerit, entsyymit ja kuitulisä voivat edesauttaa ruuansulatuksen ongelmissa ja tasapainottaa suoliston terveyttä, ja sitä kautta immuniteettia.

D-vitamiinin, magnesiumin, lähes kaikkien vitamiinien sekä tiettyjen antioksidanttien saanti olisi turvattava joksikin aikaa lisäravintein. Esimerkiksi muun muassa E-vitamiini vähentää kipua ja C-vitamiini vaikuttaa tulehdusta alentavasti. Myös maksan puhdistusmista kannattaa tukea esimerkiksi yrteillä ja aminohapoilla. Asiantunteva ravintoterapeutti voi auttaa yksilöllisen lisätukiravinneohjelman luomisessa, sillä endometrioosin tila ja aste on aina yksilöllinen.

Asiakkaamme ovat saaneet lisäksi apua kivuliaisiin kuukautisiin Wild Nutritionin Premenstrual Complexista. Wild Nutrition Food-Grown® Premenstrual Complex on loistava tuote, sillä se sisältää hormonitoimintaa tasapainottavia isoflavoneja. Lisäksi sen sisältämä voikukka tukee maksan puhdistustyötä ja ashwagandha rauhoittaa mieltä. Myös maarianohdake (milk thistle) on maksan toimintaa tukeva yrtti. Tuotteen löydät verkkokaupastamme, jonne pääset klikkaamalla tästä.

 

Lähteitä: Endometrioosiyhdistys

 

Jätä kommentti

Sinun täytyy kirjautua sisään jättääksesi kommentin.