ILMAINEN TOIMITUS YLI 65€ VERKKOKAUPPATILAUKSILLE.

Mandip Kaur: Flunssan hoito ayurvedan opein

Pur Hyvinvointikauppa
300 255

Syksy on saapunut ja samalla myös jokavuotinen flunssakausi. Terveystalon potilastietorekisterin mukaan flunssa ja erilaiset hengitystieinfektiot ovat olleet Suomessa jo monena vuotena yleisimmät lääkärikäyntien syyt ja sairauspoissaolojen aiheuttajat. Pelkästään Terveystalossa käytiin työterveyslääkärin vastaanotolla vuonna 2015 noin 1,7 miljoonaa kertaa, joista suurin osa johtui siis flunssaan ja hengitystieinfektioihin liittyvistä oireista, kuten nenän tukkoisuudesta, yskästä, kuumeesta, kurkkukivusta ja lihassäryistä. Tyypillisesti oireet kestävät aikuisilla 2-3 viikkoa. Vaikka flunssa ja erilaiset hengitystieinfektiot ovat yleisiä, ei moni tiedä miten jokavuotista flunssarumbaa voidaan ennaltaehkäistä.

 

Kotikonstit flunssan hoitoon


Ayurvedan mukaan kaikki sairaudet johtuvat kehon epätasapainosta, mikä puolestaan on seurausta muutoksissa elinympäristössä. Kun esimerkiksi ilman lämpötila laskee syksyllä, joutuu kehomme sopeutumaan uudenlaiseen elinympäristöön, mikä heikentää hetkellisesti elimistön immuunijärjestelmää. Immuniteetin heikentyminen puolestaan altistaa erilaisille viruksille. Kylmä ja kostea ilmasto laskevat kehon lämpötilaa ja lisäävät limaisuutta, mikä luo hyvän kasvualustan erilaisille viruksille. Rinovirus on yleisin flunssan aiheuttaja ja tutkimusten mukaan se lisääntyy kylmässä nopeammin kuin lämpimässä. Rinovirus viihtyy ja lisääntyy nenäkalvoilla.

Flunssa on tartuntatauti, joka leviää herkästi ihmisestä toiseen. Vaikka flunssa on yleensä virusperäinen, voidaan sen puhkeamista silti ennaltaehkäistä ja sen oireita lievittää kotikonstein. Tärkein ennaltaehkäisyn keino on vastustuskyvyn vahvistaminen ja sen ylläpitäminen. Vahvan vastuskyvyn peruspilarit ovat sitä tukeva ruokavalio, riittävä lepo sekä levon ja aktiivisuuden tasapainoinen suhde. Ayurvedan mukaan voit vahvistaa immuniteettiäsi syömällä omalle kehotyypillesi sopivaa ruokaa. Ayurvedassa on eri kehotyypeille omat ruoka-ainesuositukset sekä ohjeet sopivasta ruokailurytmistä ja suositellusta ”lautasmallista”. Säännölliset ruokailutottumukset ja sopiva aktiivisuus tukevat immuniteettia. Siksi muutokset elinympäristössä tulisi aina ottaa huomioon myös omissa elintavoissa. Kun esimerkiksi ilman lämpötila laskee, voit auttaa kehoasi sopeutumaan siihen muuttamalla ruokavaliotasi niin, että syöt aterioilla salaattien sijaan lämpimiä ja hyvin kypsennettyjä ruokia sekä elimistöä lämmittäviä ruoka-aineita, kuten valkosipulia, inkivääriä ja neilikkaa.

Chawanprashaa flunssaan

Hillomainen terveystahna chyawanprashaa sisältää 30 erilaista yrttiä, hedelmää ja maustetta. Intialaisen sanonnan mukaan ei ole vaivaa, johon chyawanprasha ei auttaisi. Yleisesti chyawaanprahasaa käytetään ayurvedassa irrottamaan limaa keuhkoista, tuomaan helpotusta flunssan oireisiin, yskään ja erilaisiin suolistovaivoihin. Parhaimpien tulosten saamiseksi Chyawanprashaa tulisi ottaa ihan sellaisenaan tyhjään vatsaan aamulla. Sitä voi myös levittää leivän päälle tai sekoittaa teehen. Chyawanprashaa suositellaan erityisesti talvella flunssan hoitoon ja immuniteetin vahvistamiseen, mutta Suomessa sitä voi käyttää ympäri vuoden. Vaikka chyawanprasha sopii kaikille kehotyypeille ja kaiken ikäisille, on pitta-kehotyypin hyvä pitää siitä taukoa kuumimpina kesähelteillä.

 

Muut ayurvedan vinkit flunssaan ennaltaehkäisyyn

 • Pidä päivärytmisi säännöllisenä. Nuku ja lepää riittävästi.
 • Syö lämmittävää ja maadoittavaa ruokaa. Syö niitä kuitenkin varoen mikäli sinulla on taipumusta närästykseen, koska lämmittävä ja mausteinen ruoka voivat närästää.
 • Nenän limakalvot ovat otollisia virusten kasvupaikkoja. Huuhtele siksi sieraimia suolavedellä nenäkannun avulla. Jos et pysty käyttämään nenäkannua, käytä apteekista saatavaa merisuolaa sisältävää nenäsumutetta.
 • Pukeudu lämpimästi. Suojaa erityisesti pää, korvat, kaula ja nenä.
 • Syö maitohappobakteereita ja huolehdi siitä, että suolisto toimii hyvin.
 • Huolehdi käsihygieniasta.
 • Juo riittävästi (1,5-1,8 litraa) huoneenlämpöistä vettä.

Jos kaikesta huolimatta sairastut flunssaan, kokeile seuraavia vinkkejä oireiden lieventämiseen:

 • Vältä liman eritystä lisääviä ruoka-aineita flunssan ajaksi. Tällaisia ruoka-aineita ovat esimerkiksi kaurapuuro, maitotuotteet ja kaikki kylmät ruoat.
 • Suosi lämpimiä aterioita ja mausteisia keittoja.
 • Juo teetä kuumana (esimerkiksi inkivääri-, neilikka- ja tulsiteetä)
 • Huuhtele sieraimia suolavedellä nenäkannun avulla.
 • Käänny lääkärin puolelle, jos flunssa jatkuu pitkään tai oireet ovat epätyypillisiä.

 

 

 

 

 

 

 

Jätä kommentti

Sinun täytyy kirjautua sisään jättääksesi kommentin.