ILMAINEN TOIMITUS YLI 65€ VERKKOKAUPPATILAUKSILLE.

Mari Mattsson: Freistil Sensitiv on herkkua herkkäihoiselle

Pur Hyvinvointikauppa
300 255
i+m Naturkosmetikin Freistil Sensitiv linjan tuotteet sopivat hyvin herkkäihoisille.

Kirjoittaja on hyvinvointituotteiden maahantuoja ja oman elämänsä luomuilija Mari Mattson.

Kuivia läikkiä, ihottumaa, näppyjä, kuumotusta, lehahtelua, turvotusta, hilseilyä. Kaikkea tätä saattaa kuulua herkkäihoisen elämään. Ihon oireilu voi toisinaan rajoittaa elämää huomattavasti ja olla todella kiusallista. Mistä ihmeestä saa apua tilanteeseen? Herkkäihoisen paras asiantuntija on oma herkkä iho. Tämän jutun tärkein anti onkin, että älä noudata mitään mikä ei toimi sinulla, vaan kuuntele omaa ihoasi - ole hidas ja lempeä muutoksissa, mutta aloita muutokset heti.

Itse olen kärsinyt herkästä ihosta kymmeniä vuosia. Oireet alkoivat varhaismurrosiässä kun aloin käymään suihkussa päivittäin ja uimahallissa monta kertaa viikossa. Hormonaaliset muutokset, liika peseytyminen, atopia ja allergiat kaikki osaltaan varmasti laukaisivat iho-oireeni. Oireilin nokkosrokkona ja iho oli aina ruvella jostain kohtaa. Tulin kuitenkin jotenkuten toimeen iho-ongelmieni kanssa. Pesin ihoni perusvoiteella, rasvasin sitä samalla voiteella, ja käytin vielä samaa suihkussakin. Nämä varsin kätevät hoito-ohjeet sain ihotautilääkäriltä, joka tämän lisäksi määräsi minua käyttämään kortisonivoidetta joka toinen viikko. Hurjat oli ohjeet, ja jälkeenpäin ilmenikin, että kyseenomainen perusvoide sisältää yleisallergisoivia ja herkistäviä ainesosia. Eikä se kortisonin käyttökään tainnut olla ihan viisasta, vaikka oireita lievittikin. Kohtuus olisi varmasti auttanut paremmin. Tällä ohjeella ylläpidin ihottumaa. Suosittelen suhtautumaan mediakriittisesti niin tähän blogi-kirjoitukseen kuin muihinkin maallikoiden kirjoituksiin. Koodeja on liikaa ja tuntematon aiheuttaa pelkoa. Itsekin annan välillä tunteiden viedä ja uskon vaikka kukkakeppiin, jos en muutakaan ratkaisua löydä.

Herkkäihoinen tarttuu paniikissaan oljenkorsiin ja kokeilee usein yhtä ja toista, jotta pääsisi kiusallisesta vaivastaan. Ihon tilanne menee usein pahempaan suuntaan.

Luonnon kemiaa

Luonnonkosmetiikkakaan ei ole lääke ihon yliherkkyydelle, sillä luonnon raaka-aineet saattavat myös herkistää ihoa. INCI-luettelot ovat herkkäihoisten ensisijainen tietolähde tuotteen raaka-aineista. Myös yhdistyksistä ja organisaatioista kuten Pro Luonnonkosmetiikasta Ry:sta saa tietoa raaka-aineista ja niiden alkuperästä. Luonnonkosmetiikassa suhtaudu varovasti seuraaviin ainesosiin, jos ihosi on erittäin herkkä:

Kukka ja yrttiuutteet
Eteeriset öljyt
Lisätyt tuoksut
Siitepöly
Hunaja
Mehiläisvaha

Toiset herkkäihoiset ovat herkistyneet myös shea eli karitevoille. Aluksi, ennen kuin tasapaino iholle löytyy, kannattaa välttää myös kaikkea ihohuokosia tukkivaa, sillä tököttiä on vaikea pestä pois lempeästi.

Onneksi luonnonkosmetiikastakin löytyy hellävaraisia, herkälle iholle suunniteltuja tuotteita ja sarjoja, joista yhdestä lisää jutun lopussa.

Elämäntavoilla voit vaikuttaa oireisiin

On loputon lista syitä miksi, joidenkin iho herkistyy. Olen huomannut, että lähes kaikilla herkkäihoisilla yhdistävänä tekijänä on todella kuiva iho. Ihon kuivuuteen vaikuttavat monet asiat ja oman ihonsa historiaan kannattaa perehtyä. Muutoksen syyssä saattaa olla vastaus oman ihon herkkyyteen. Yleisesti ihoa kuivuttavat perimä, hormonit ja elämäntavat. Elämäntapoihin on itse mahdollista vaikuttaa ja sitä kautta myös hormonitoimintaan. Ravinnon rasvat ja rasvaliukoiset vitamiinit ovat itselläni olleet keskiössä ihon kuivuuden hoidossa. Itse suosin kylmäpuristettuja kasviöljyjä, puhtaita kalaöljyjä, villikalaa, pähkinöitä ja avokadoa, sillä ne toimivat itselläni parhaiten.

Oman kehon tuntemista helpottaa hoitavan lääkärin, tai ravitsemusterapeutin, kanssa yhdessä suunnitellut testit. Mittaustulosten perusteella tehty ravitsemusremontti lisäravinteineen on varmasti fiksumpaa kuin lisäravinteiden umpimähkäinen popsiminen, sillä myös lisäravinteet saattavat aiheuttaa iho-oireita. Iho on toisilla myös indikaattori, joka hälyttää kun elämäntahti on omalle keholle väärä. Stressiperäiset iho-oireet kertovat, että nyt on aika muuttaa asioita, ja usein vielä jonkun apuhenkilön tukemana. Ihokin tarvitsee silittäjää.

Olen oppinut elämään oman herkkyyteni kanssa. Syön terveellistä kotiruokaa hyvillä öljyillä höystettynä ja hoidan ihoani luomukosmetiikalla. Yritän pitää ihoni sopivan puhtaana, ehjänä ja suojattuna. Samaa lempeyttä suosittelen kaikille herkkiksille.

Sopivan puhdas, ehdottomasti ehjä ja oikein suojattu herkkä iho

Ihon puhdistuksessa huolehdi omista hyödyllisistä mikrobeistasi ja ihon omasta rasvasta. Ihoa ei kannata pestä liian hyvin! Iho on uskomattoman hieno mekanismi ja ihmisen suurin elin, joka pitää aika hyvin huolta itsestään, ellei tasapainoa järkytetä. Luomukosmetiikassa rasvoja ei pilkota pieniin osiin ja iho ottaa vastaan sen mitä on ottaakseen. Hyödylliset mikrobit muuttavat takaisin iholle hitaasti, kun liian voimakkaasti pesevien pesuaineiden käytön lopettaa. Hyödyllisiä mikrobeja olen houkutellut lisäämällä hapankaalista tehtyä sosetta ihohauteisiin – tämä voi olla hölynpölyäkin, ja sattumaa, mutta minulla toimii hyvin.

Herkkäihoisten onneksi on olemassa myös yksinkertaista luomukosmetiikkaa, josta on jo jätetty pois ihoa yleisimmin ärsyttävät ainesosaset. i+m Naturkosmetikin sarja Freistil Sensitiv on ylivertainen herkän ihon hajustamaton luomusarja. Ihanan lempeät ja hoitavat koostumukset - eikä mitään ylimääräistä. Sarjan on kehittänyt kätilö ja luontaishoitaja Inge Stamm jo vuonna 1978 ja reseptiikka on toiminut herkkäihoisille kaikki nämä vuodet. I+m Naturkosmetik Freistil Sensitiv-tuotteet tuoksuvat lapsuuden kakkutaikinalta ja ne suorastaan hellivät herkkäihoisen ihoa.

Loppuun haluaisin antaa vinkin pienten lasten ja nuorten vanhemmille:  hoida lapsesi siten, ettei hänen tarvitse huomata olevansa herkkäihoinen aikuisena. Anna lapsellesi puhdas ja terve elämä! Lapsellesi kaikki turha on tarpeetonta ja usein myös haitallista.

-Älä altista lastasi turhille kemikaaleille.
-Valitse huolella ruoka, vaatteet ja pesu- sekä puhdistustuotteet.
-Säilöntäaineet, väriaineet ja hajusteet eivät kuulu puhtaaseen elämään.
-Hyönteismyrkyillä pilattu ruoka ei puhdistu pesemällä.
-Älä pese ihoa turhaan. Hyödylliset mikrobit ja ihon oma rasva suojaavat ihoa parhaiten.

Tammikuussa 2017

Jätä kommentti

Sinun täytyy kirjautua sisään jättääksesi kommentin.