Hei sinä vegeilijä, muista B12-vitamiini!

19.1.2018 | PUR toimitus

Tammikuussa monella puhaltavat uudet tuulet; uusi harrastus, uusi työ, kenties uusi ruokavalio? Itseään voi haastaa monella eri tavalla, ja yksi niistä on vegaanihaaste, jossa kokeillaan kuukauden verran kasvissyöntiä. Aivan erinomainen haaste – ja miksei elämäntapakin – kunhan huolehtii muutamasta perusasiasta.

Vegaanihaaste ja kasvissyönti ovat mielestämme huippujuttuja, parhaimmillaan etenkin silloin kun ne kannustavat kohti pysyvästi terveellisempiä elämäntapoja. Kasvissyöntiin ryhtyessä on hyvä varmistua tiettyjen vitamiinien ja hivenaineiden saannista, joita ei joko esiinny yhtä paljon tai jotka eivät imeydy yhtä tehokkaasti kuin sekaruokavaliosta.

Tärkein näistä on B12-vitamiini, jota ei kasviperäisestä ruokavaliosta saa yhtä helposti kuin eläinperäisestä. Myös raudan ja jodin saantiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä kasvisten sisältämä rauta imeytyy eläinperäistä rautaa heikommin ja jodin saanti on suomalaisilla yleisesti vähäistä, vegaaniruokavaliosta puhumattakaaan. Mutta tässäpä vinkkimme B12-vitamiiniin liittyen!

Mihin tarvitsemme B12-vitamiinia?

B12-vitamiini ei ehkä näyttele keskeistä roolia päivittäisessä vitamiinikeskustelussa, mutta sen tulisi saada enemmän huomiota. B12-vitamiini, eli kobalamiini, on elintärkeä vitamiini esimerkiksi energia-aineenvaihdunnassa, aivojen ja hermoston toiminnassa sekä immuunipuolustuksessa. Sillä on keskeinen tehtävä nopeasti uusiutuvien solujen, kuten veren puna- ja valkosolujen sekä hermosolujen muodostuksessa. Lisäksi B12- ja B9-vitamiini eli folaatti toimivat yhdessä DNA:n valmistamisessa.

Miksi B12-vitamiini on erityisen tärkeää kasvipohjaista ruokavaliota noudatettaessa?

B12-vitamiinia esiintyy luontaisesti eläinkunnasta peräisin olevissa ruoissa, kuten maidossa, maksassa, juustossa, kananmunissa ja lihassa. Joissain kasviperäisissä elintarvikkeissa, kuten oluthiivassa, makeanveden levissä, merilevissä ja sienissä on hieman B12-vitamiinia. Haasteena on kuitenkin se, että näissä tuotteissa se ei ole aktiivisessa muodossa, eivätkä siten ihmiskehon helposti käytettävissä, tai sen pitoisuus on liian pieni.

B12-vitamiinin riittämättömään saantiin on syytä suhtautua vakavuudella, sillä sen puutos saattaa aiheuttaa mm. anemiaa, lihasheikkoutta, immuniteetin heikkenemistä ja muistihäiriöitä. Puutostila kehittyy yleensä salakavalasti hiljalleen, ja siitä syystä oireita ei välttämättä huomaa heti. Ennaltaehkäiseminen onkin kaiken A ja O; kun ryhtyy kasvissyöjäksi tai vegaaniksi, on todella tärkeää huolehtia B12-vitamiinin riittävästä saannista heti alusta lähtien.

Olet sitä mitä imeytät. Miksi B12-vitamiinin yhteydessä puhutaan ”sisäisestä tekijästä”?

Niin B12-vitamiinin, kuten kaikkien muidenkin ravintoaineiden kohdalla oleellisinta on, että ravintoaineet imeytyisivät mahdollisimman tehokkaasti. B12-vitamiinin imeytyminen suolistosta on heikkoa ja mutkikasta, erityisesti silloin kun sen lähteenä ei ole eläinperäinen ravinto. B12-vitamiinin imeytymiseen tarvitaan vatsalaukun limakalvojen erittämää sisäistä tekijää (intrinsic factor).

Joillain ihmisillä sisäisen tekijän toiminta, ja siten B12-vitamiinin imeytyminen, on puutteellista tai se saattaa jopa puuttua kokonaan. Sisäisen tekijän puute ja heikko imeytyminen saattavat johtaa B12-vitamiinin puutteesta johtuvaan pernisiöösiin anemiaan. Varmistuakseen, että imeytyminen on kunnossa, kasvipohjaiseen ruokavalioon siirryttäessä onkin suositeltavaa käydä mittauttamassa omat B12-vitamiinitasonsa.

B12-vitamiinia on lisätty moniin kasvipohjaiseen ruokavalioon soveltuviin elintarvikkeisiin, mutta sitä on erittäin suositeltavaa ottaa aina myös ravintolisänä, heikosta imeytymisestä johtuen. Vegaaneille sopivat B12-vitamiinilähteet ovat aina mikrobien tuottamia, eivät siis peräisin eläinkunnan tuotteista.

Miten valita mahdollisimman hyvin imeytyvä B12-vitamiinilisä?

B12-vitamiinia löytyy yleisimmin kahdessa eri muodossa, elimistössä biologisesti aktiivisena vaikuttavana metyylikobalamiinina sekä syanokobalamiinina. Näistä kahdesta suosittelemme ehdottomasti valitsemaan metyylikobalamiinivalmisteen, sillä metyylikobalamiini on elimistössä luontaisesti esiintyvä B12-vitamiinin muoto ja useiden tutkimusten valossa on todettu, että se imeytyy useimmiten synteettisesti valmistettua syanokobalamiinia huomattavasti tehokkaammin. Metyylikobalamiinituotteita löytyy myös kätevinä suusuihkeina, jolloin se imeytyy nopeasti suun limakalvolta.

Vahvan suosituksemme saa myös brittiläisen Wild Nutrition -sarjan B12-vitamiini (Food-Grown® Vitamin B12 Plus). Wild Nutrition valmistaa uuden sukupolven ravintolisiä kasvattamalla tärkeät ravintoaineet osana luomulaatuista ravintomassaa. Menetelmä on nimeltään Food-Grown®. Se mahdollistaa sen, että kuhunkin tuotteeseen valitut vaikuttavat ravintoaineet metaboloituvat osaksi ravintoa, jolloin elimistö tunnistaa ja osaa hyödyntää ne paljon paremmin.

Wild Nutritionin B12-valmisteessa B12 on ravinnon muodossa, luontaisesti metyloituneena metyylikobalamiinina ja deoksiadenosyylikobalamiinina (myöskin kehossa luontaisesti esiintyvä B12-vitamiinin muoto) ja siten jo kehon suosimassa aktiivisessa muodossa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että valmisteen B12-vitamiini imeytyy tehokkaammin ja sen vaikutus on voimakkaampi. Tämähän on juuri sitä, mitä kaipaamme heikosti imeytyvältä B12-vitamiinilta.

Joten olitpa sitten mukana vegaanihaasteessa, siirtymässä kasvipohjaiseen ruokavalioon tai jo pidemmän aikaa noudattanut sitä, muista napata päivittäiseen käyttöösi laadukas, mahdollisimman tehokkaasti imeytyvä B12-vitamiinivalmiste. Lisäksi suosittelemme lämpimästi B12-vitamiinitasojen säännöllistä mittauttamista.