Homeopaattista helpotusta auringon pistoksiin ja -polttamiin

24.7.2018 | PUR toimitus

Kesä on nyt parhaimmillaan, ja aurinko ja lämpö hellivät meitä toden teolla. Tuolla ihanalla lämmönlähteellä on myös nurjat puolensa, joihin on hyvä varautua. Aurinkovoiteesta huolimatta iho voi palaa tai auringonpistos voi olla pitkän rantapäivän ikävä seuraus ylikuumenemisesta. Tiesitkö, että auringon polttamaan ihoon ja auringonpistoksiin löytyy homeopaattista helpotusta? Kesän tärkeimmät homeopaattiset lääkkeet ovat Belladonna, Cantharis, Bryonia, Glonoinum ja Arsenicum.

AURINGONPOLTTAMAN OIREET

Auringonpolttaman oireet ovat aristava ja punoittava iho. Yleensä oireet eivät ala heti, vaan vasta parin tunnin kuluttua voimakkaan aurinkoaltistuksen jälkeen. Polttaman vaikeus jaetaan kolmeen luokkaan. Ensimmäisen asteen polttamassa iho punoittelee päivän tai pari ja parin viikon kuluttua palanut alue hilseilee lievästi. Toisen asteen polttamassa esiintyy lisäksi pinnallisia rakkuloita ja turvotusta. Kolmannessa asteessa rakkulat ovat syviä ja ulottuvat verinahkaan saakka, niistä jää yleensä myös arpia. Kolmannen asteen polttamissa tulee käydä lääkärin vastaanotolla ja samoin jos iholla on laajoja toisen asteen polttamia. Niitä hoidetaan palovammojen tavoin.

nainen rannalla

AURINGONPOLTTAMAN ITSEHOITO

Jos iho on jo ehtinyt palaa, voi sitä yrittää viilentää kylmällä suihkulla tai kylmillä vesikääreillä. Hyvä homeopaattinen ensiapulääke on Belladonna. Kotihoidossa voi käyttää Belladonna C30, joka toinen tai joka kolmas tunti ensimmäisen päivän aikana ja kolme kertaa päivässä seuraavat 2-3 päivää tai kunnes oireet helpottuvat. Mikäli polttama on vakava, sopii sen hoitoon lisäksi myös Cantharis C30, jota voi ottaa 3-4 kertaa päivässä, jos Belladonnan käytöstä huolimatta ihoa polttaa ja se punoittaa. Cantharis sopii etenkin siihen vaiheeseen, kun rakkuloita alkaa muodostua iholle. Myös Natrum muriaticum voi olla avuksi, jos rakkuloita ilmestyy huuliin voimakkaan auringon altistuksen jälkeen. Lisäksi Urtica urens sopii nokkosrokkoon, ensimmäisen asteen palovammojen hoitoon ja auringon aiheuttamaan punaisuuteen ja pistävään kipuun.

Nokkosta ja arnikkia sisältävä Weledan Combudoron-voide lievittää kutinaa ja kipua tehokkaasti liiallisen auringonoton jälkeen. Se sopii myös käytettäväksi palovammoihin ja hyönteisten puremiin. Myös Weledan antiseptinen Calendula-voide sopii pinnallisiin tulehduksiin, auringonpolttamiin, palohaavoihin, huonosti paraneviin ja tulehtumaan pyrkiviin ihoalueisiin.

lomakuva

LÄMPÖHALVAUS JA AURINGONPISTOS

Elimistön liiallinen lämpiäminen (hypertermia) aiheuttaa oireita, jotka voivat olla vakaviakin. Se voi olla seurausta liiallisesta fyysisestä rasituksesta lämpimässä tai pelkästään oleskelusta liian pitkään kuumassa ympäristössä ilman viilennystä. Suomessa liian innokas saunan lauteille jääminen on yksi mahdollinen syy lämpöhalvaukseen, varsinkin yhdistettynä alkoholin käyttöön. Huolehdi siis nesteytyksestä kuumuudessa ja mieti, onko hikitreeni keskellä hellettä sinulle turvallista.

Hypertermian lievempi muoto on auringonpistos, jolla tarkoitetaan suojaamattomaan päähän kohdistunutta lämpörasitusta. Tyypillisiä oireita ovat päänsärky, ärtyneisyys, pahoinvointi ja huimaus. Lisäksi voi esiintyä lämpöturvotusta ja lihaskouristuksia. Pitkällisen rasituksen ja nestehukan seurauksena syntyvien lihaskouristuksien ensiapuhoitona ovat suun kautta nautittavat urheilujuomat tai 0,1-prosenttiseksi suolattu vesi (puoli teelusikallista keittosuolaa kahteen litraan nestettä). Lisäksi alla lueteltu homeopatian ensiapukeinoja auringonpistokseen:

Belladonna, mikäli esiintyy kuumetta ja/tai päänsärkyä.
Bryonia, jos oloa/oireita pahentaa pienikin liike.
Arsenicum, jos on levoton olo, pahoinvointia ja oksentamista.
Glonoinum, jos esiintyy seuraavat oireet: huimausta, voimakasta päänsärkyä, sydäntykytystä, pahoinvointia tai oksentamista.
China officinalis, jälkihoitona kuivumiseen, nestehukkaan ja heikkoon oloon.

Itsehoidossa suositaan potenssit C6, C12 ja C30. Yksi annos on 2-3 raetta. C6 ja C12 voi toistaa melko usein alussa, jopa 1-2 kertaa tunnissa, tai vähintään 3 kertaa päivässä. C30-potenssi voi ottaa noin kolme kertaa päivässä, mikäli oirekuvaan liittyy voimakasta kipua tai muuten voimakkaita oireita. C30 voi myös alussa toistaa 1-2 kertaa tunnissa, kunnes olo helpottuu.

Kirjoittaja on homeopaatti Camilla Holmström (www.wellnesslab.fi).

Lähde: Lääkärikirja Duodecim/Matti Hannuksela