ILMAINEN TOIMITUS YLI 65€ VERKKOKAUPPATILAUKSILLE.

PURistin päiväkirja - osa 6: Ihmeellisen helppoa mutta tehokasta ihonhoitoa

Pur Hyvinvointikauppa
300 255

Kävin tässä taannoin taas pyörähtämässä PUR-kaupassa ostoksilla ja huomasin samalla ilokseni, että myymälän ihonhoitotuotteet oli ryhmitelty selkeisiin ryhmiin. Erityisesti silmiini osui ayurvedinen ihonhoito ja päädyn tutkailemaan Rasasara-nimistä tuotesarjaa Purin kosmetologin Rosin kanssa. Olen tehnyt jo pari vuotta melko säännöllisesti ayurvedasta tuttua viilentävää kookosöljyhierontaa vartalolle ja hiuspohjalle pitääkseni pitta-kehotyyppini tasapainossa. Niinpä halusin tietää myös ayurvedisesta kasvojenhoidosta lisää. (Kasvohierontafaneille muuten tiedoksi, että tekstin lopussa on timanttinen vinkki, joka mullistaa kauneusrutiininne!!!)

Ayurvedassa ihmisen ihotyyppi määräytyy hallitsevan kehotyypin mukaan. Ns.pääkehotyyppejä eli doshia on kolme vata, pitta ja kapha. Meissä kaikissa on noita kolmea doshaa mutta yleensä yksi tai kaksi niistä hallitsevat elimistöämme ja määräävät muun muassa kehomme muodon, hiusten laadun, ihotyypin ja sen minkälaisille sairauksille tai ongelmille olemme alttiita doshan mennessä epätasapainoon. Jotta tasapainoa voidaan pitää yllä, on tärkeä ymmärtää kunkin doshan ominaisuudet.

Ymmärrä ihoasi ja saavuta kimmoisa, kuulas, pehmeä ja tasapainoinen iho!

Koska itselläni pitta-dosha hallitsee kehoani, niin aloitetaan tulisesta pittasta.

PITTAn iho - herkkä, normaali tai sekaiho

Pitta-doshaa hallitsevat tuli- ja vesielementti ja tulen vaikutus näkyy kuumuutena myös ihossa. Pittan iho punoittaa ja palaa yleensä helposti, ihoon tulee pigmenttiläiskiä ja akne, rosacea tai couperosa voivat muodostua ongelmaksi. Pittan ihoa hoidetaan pittaa tasapainottavilla viilentävillä ja rauhoittavilla ihonhoitotuotteilla sekä ruokavaliolla. 

Ayurvedassa ihonhoitoa ei ajatella niin, että mitä enemmän tuotteita sen parempia tuloksia, vaan pikemminkin päinvastoin. Ajatellaan, että kun keho ja iho ovat tasapainossa, hyvin simppeli hoito riittää ja iho toimii parhaalla mahdollisella tavalla. Meillä Suomessa tosin vuodenajat aiheuttavat oman haasteensa ihon ja ayurvedisen ruokavalion kannalta mutta mitä paremmin osaamme kuunnella kehoamme, sen helpompaa tasapainon ylläpitäminen on. Omalla kohdallani esimerkiksi liian tiukka pitta-ruokavalion noudattaminen talvisin aiheuttaa vata doshan epätasapainoa ja tällöin sekaihoni muuttuu helposti pintakuivaksi. 

Vatalla onkin taas aivan erilainen iho kuin pittalla.

VATAn iho - kuiva, ohut ja helposti ikääntyvä iho

Vata-doshaa hallitsevat ilma- ja eetteri- tai avaruuselementti. Vatan iho on yleensä viileä, kuiva ja ohuempi kuin pittalla. Vatan ihohuokoset ovat pienet ja epätasapainoon joutuessaan ihosta voi tulla todella kuiva ja karhea. Myös ryppyjä muodostuu ohuelle vata-iholle yleensä jo varhaisessa vaiheessa. Vata iho kaipaakin tasapainon säilyttämiseksi pehmeää hoitoa, lämpöä ja kosteutta. Vata saa myös syödä kaikenlaisia rasvoja ja mausteisia ruokia surutta. Esimerkiksi gheetä ja seesamiöljyä kannattaa erityisesti talviaikaan käyttää säännöllisesti! 

Kaphan iho kerää helposti epäpuhtauksia.

Kaphaa hallitsevat vesi- ja maaelementti. Kaphan iho on yleensä sileä, pehmeä ja vahva. Jos iho on epätasapainossa, siitä tulee helposti rasvoittuva, veltostunut ja tukkoinen. Mustapäät ja epäpuhtaudet ovat epätasapainoisen kapha-ihon vitsaus. Kaphan tasapainottaminen vaatii kosteuttavaa ja puhdistavaa hoitoa. Ruokavaliossa kannattaa välttää maitotuotteita ja liiallista rasvan syöntiä. 

Rasasara-tuotesarja on tehty erittäin helpoksi kutakin doshaa ja ihoa ajatellen. Sarjasta löytyy nimittäin jokaiselle doshalle oma yksinkertainen ihonhoitorutiini: 

  1. Puhdistukseen kaikille kolmelle doshalle löytyy oma saippua, joka tasapainottaa ihoa yrttien ja öljyjen avulla. Esimerkiksi kaphan saippua sisältää mm. epäpuhtauksia puhdistavaa neemiä ja vihreää savea sekä rauhoittavaa laventelia. Iho puhdistetaan saippualla vain iltaisin. Aamuisin riittää parhaimmillaan virkistävä suihkaus kasvovettä kasvoille.
  2. Kosteuttamiseen käytetään doshan mukaista kasvovettä, joka esimerkiksi vatan tapauksessa sisältää mm. huumaavaa appelsiininkukkavettä, pelargoniaa ja tasapainottavana mineraalina ruusukvartsia. Kasvoveden käyttötapa on kuitenkin ihon puhdistuksen jälkeen hieman erilainen kuin yleensä, sillä sitä ei suihkutellakaan suoraan kasvoille, vaan kasvovettä otetaan kämmenelle ja sen sekaan tiputetaan muutama pisara ihoa hoitavaa kasvoöljyä. Öljyn ja kasvoveden seos muodostaa ikäänkuin emulsion, joka sitten sivellään kasvoille.
  3. Hoitavuutta ja suojaa saadaan iholle siis kutakin doshaa tasapainottavasta kasvoöljystä. Pittan öljy sisältää mm. lempeää ruusua, eksoottista santelipuuta ja hellävaraista manteliöljyä. Tällaiselle kosmetiikkahifistelijälle huikeinta oli huomata, miten kasvovesi ja öljy yksinään olivat melko tavallisen tuoksuisia, eikä tuoksu tehnyt suurta vaikutusta mutta kun yhdistin öljyn ja kasvoveden, niin tuoksu oli todella vangitseva! Tuotteet on suunniteltu niin nerokkaasti, että ihonhoitorutiinia ja käyttöohjeita noudattamalla tuotteiden tuoksut täydentävät toisiaan. Joten aina, kun sekoitat kämmenellä kasvoöljyn kasvoveteen ja hierot sen kasvoillesi voit nuuhkia kämmeniäsi ja saada samalla mieltäsi rauhoittavan meditatiivisen hetken. Ihanaa arjen luksusta!!!

Päivittäisen ihonhoitorutiinin lisäksi jokaiselle iholle löytyy myös kuoriva kasvonaamio. Naamio on jauhemainen seos ihoa tasapainottavia yrttejä, jyviä ja savea. Jauhe sekoitetaan veteen, niin että siitä tulee tasainen tahna. Naamion voi sekoittaa myös jugurttiin tai esimerkiksi pittaiholle kookosmannan kanssa. Käytä naamiota 1-2 kertaa viikossa ja anna sen vaikuttaa noin 10-20 minuuttia. Naamiota voi halutessaan käyttää myös säännöllisesti ihon puhdistamiseen ja vahvalle kapha-iholle tämä voi olla jopa suotavaa. 

Itsehän tietysti lähdin heti kokeilemaan, että mitäs kaikkea tänne naamioon voisi laittaa. Päädyin sitten geehen…. Tuoksu oli melkoinen mutta täytyy sanoa, että ihoni ei koskaan ole ollut yhtä pehmeä ja sileä, kuin tuon naamion jälkeen! Eli erityisesti talvella, jos iho tuntuu karhealta ja kuivalta, eikä mikään tunnu riittävän, niin sekoita Rasasaran naamio geehen, laita pyykkipoika nenään ja hemmottele ihoasi erittäin hoitavalla naamiolla! Sittemmin olen kokeillut myös sekoittaa naamion pelkkään veteen ja näin käytettynä naamio hoitaa ja syväpuhdistaa ihoa samanaikaisesti.

Ja kirsikkana kakun päällä vielä tämä viimeinen ayurvedisen ihonhoidon työkalu, joka tasapainottaa kaikkia ihon epätasapainotiloja! Kyllä, juuri näin - olipa ihosi vata-, pitta- tai kaphaiho tai jokin niiden väliltä, aloita viimeistään nyt Kansa Wandin käyttö. Olet ehkä kuullut guashasta, joka on kiinalaiseen lääketieteeseen perustuvaa ihonhoitoa. Myös ayurvedassa ihon säännöllistä hierontaa korostetaan. Hieronta tehdään pyöreäpäisellä ruusupuisella sauvalla, jonka kärjessä on ihoa parantavaa kuparia. Säännöllinen hieronta sauvalla auttaa aktivoimaan lymfanestekiertoa ja tehostaa ihon omia puhdistumismekanismeja niin, että erilaiset epäpuhtaudet ja toksiinit poistuvat ihosta. Hieronta vahvistaa ihoa ja estää ihon ennenaikaista ikääntymistä sekä ryppyjen muodostumista. Tustustu Kansa Wandiin täältä. Sauva aktivoi ihon puhdistumista, joten hieronnan alla kannattaa käyttää kookosöljyä tai vaikkapa jotain Organic makersin perusöljyistä. Öljy pyyhitään iholta pois hieronnan jälkeen. 

Lopuksi tarina pittasta, vatasta ja kaphasta. Kuulin tarinan 3 vuotta sitten ollessani intialaisen lääkärin Dr. Akhilesh Sharman luennolla. 

Olipa kerran lammas, joka laidunsi vehreällä niityllä. Lammas meinasi alkaa syömään suurta kirkkaanvihreää ruohotupsua mutta huomasikin, että muutaman metrin päässä oli toinen ehkä hieman suurempi ja parempi ruohotupsu. Päästyään tupsun luo lampaan silmät kiinnittyivät taas muutaman metrin päähän, sillä siellä oli edellisiäkin kirkkaampi ja suurempi ruohomätäs. Lopulta lammas ei ehtinyt syömään laisinkaan ja nääntyi, koska ei osannut päättää, mistä mättäästä söisi. Näin toimii epätasapainoinen vata.

Norsu lepäili puun katveessa kaikessa rauhassa ja torkkui päiväunia. Paikalle eksyi tiikeri. Tiikeri halusi epätoivoisesti norsun huomion ja raapaisi norsun selkää kipeästi kynsillään. Norsu käänsi päätään ja totesi rauhallisesti, jos nyt häivyt annan sinun mennä ja voidaan unohtaa koko juttu. Tiikeri raapaisi norsua uudestaan ja norsu sanoi, että “ethän voi olla tosissasi, jatka matkaa ja jätä minut nyt rauhaan”. Kun tiikeri oli raapaissut norsua kymmenennen kerran, norsu nousi ylös ja tallasi tiikerin littanaksi jalallaan. Välittömästi norsu alkoi itkeä ja voivotella “Voi ei, miksi tapoin parhaan ystäväni!” Tarinassa tiikeri on tietenkin epätasapainoinen pitta ja norsu epätasapainoinen kapha. Tunnistitko itsesi? Sen pituinen se.

Jätä kommentti

Sinun täytyy kirjautua sisään jättääksesi kommentin.