ILMAINEN TOIMITUS YLI 65€ VERKKOKAUPPATILAUKSILLE.

Joulusiivous ilman turhia kemikaaleja

Pur Hyvinvointikauppa
300 255

Joulusiivous on hyvä tapa aloittaa jouluvalmistelut. Ennakoi mahdolliset kompastuskivet – mm. turha stressi ja kemikaalikuormitus - hyvällä valmistelulla. Näillä Suomen Marttojen inspiroimilla vinkeillä joulusiivous onnistuu kätevästi ja myrkyttömästi, tuloksena tuoksuva ja tunnelmallinen koti jossa nauttia yhdestä vuoden ihanimmista juhlista!

 1. Suunnittele! Mieti etukäteen mitä haluat sisällyttää siivoukseen jotta homma pysyy hanskassa. Hanki etukäteen tarvittavat välineet ja tee halutessa siivouslista. (Älä kuitenkaan ota liikaa stressiä. Muista, että näin vuoden pimeinpänä aikana valoa on niin vähän, ettei muutamat pölyhaituvat nurkissa tai tahrat ovenpielessä juurikaan erotu…)
 2. Ennen imurointia, pyyhi pölyt eri tasoilta. Aloita kaappien päältä ja etene alas.
 3. Imuroi sänky, tuuleta peitot ja tyynyt ja vaihda puhtaat lakanat.
 4. Siivoa keittiö ja jääkaappi (katso vinkit alla).
 5. Tuuleta ja raikasta matot, imuroi ja pese lattiat (katso raikastusvinkki alla).
 6. Pese kylppäri ja WC (katso vinkit alla).
 7. Loppusilauksen luot asettelemalla joulukoristeet paikoilleen, himmentämällä valot ja sytytämällä kynttilät. PURista saat eri valmistajien soijakynttilöitä, jotka palavat pitkään ja puhtaammin kuin parafiinikynttilä.
 8. Mikäli et mieli heti siirtyä piparivalmistelun pariin mutta kaipaat joulun tuoksua, suihkauta suihkepullolla huoneisiin esimerkiksi Frantsilan Joulun Ilo eteerisen öljyn ja veden sekoitusta.
 9. Pistä joululevy soimaan ja virittäydy joulutunnelmaan!
joulu Lähde: Markus Spiske / Flickr

Kemikaalikuormaa keventävät pesuainevalinnat – oletko kokeillut näitä konsteja?

Tavalliset puhdistusaineet ovat täynnä haitallisia kemikaaleja, jotka kuormittavat niin kehoa kuin ympäristöäkin. PURista löydät useita myrkyttömiä vaihtoehtoja, joilla joulusiivous sujuu. Koska (joulu)siivous on motivoimpaa kun käytössäsi on kauniita ja hyväntuoksuisia siivousaineita, PURin erityissuositus tähän tilaisuuteen on Mummi ja Minän piparminttuinen Polkka-siivoussuihke.
Perinteiset tahranpoistoon ja puhdistamiseen käytetyt aineet voit helposti korvata myös keittiön kaapista löytyvillä vaihtoehdoilla. Kotitekoisten puhdistusaineiden teho perustuu erityisesti kahteen supertehoaineeseen: ruokasoodaan ja etikkaan. Kokeile myös monikäyttöistä kookosöljyä.

 • Huumaavan jouluntuoksuisen yleissiivoussuihkeen saat, kun yhdistät muutaman appelsiinin kuoret, väkiviinaetikkaa sekä glögimausteita tai esimerkiksi Frantsilan Joulun Ilo- eteeristä öljyä. Säilytä seosta kannellisessa lasipurkissa vähintään muutama vuorokausi, siivilöi neste suihkepulloon, lisää puolet vettä ja ei kun suihkauttelemaan! Pyyhi pinnat liinalla. Etikkavettä ei tarvitse erikseen huuhdella pois.
 • Mikäli juhlapöytäsi yllä killuvat kristallikruunut, saat ne säihkymään loistokkaasti kun pyyhit ne etikkaveteen (1rkl/2 dl vettä) kostutetulla liinalla.
 • Saata myös viherkasvisi edustuskuntoon pyyhkimällä lehtien pintaa kookosöljyyn kastetulla pyyhkeellä, jolloin lehdet sekä puhdistuvat että saavat pintaansa kauniin kiillon.
 • Raikasta matot ripottelemalla niiden päälle reilu annos ruokasoodaa. Anna vaikuttaa noin vartti ja imuroi. (Voit myös halutessasi lisätä imuriin glögimausteita, jolloin joulun tuoksu leviää huoneisiin imuroinnin myötä).
 • Ikkunat, peilit ja lasit kirkastuvat etikkavedellä, jossa on 1 osa etikkaa ja kaksi osaa vettä.

Keittiö:

 • Kirkasta juhla-astiat ruokasoodalla. Puhdistaaksesi pöytähopeat, laita matalaan kattilaan tilkka vettä, pala alumiinifoliota, 1 teelusikallinen suolaa ja saman verran soodaa. Kiehauta ja lisää hopeat. Anna kiehua muutama minuutti. Pyyhi tummumat pois puhtaalla puuvillapyyhkeellä.
 • Paistoitpa siellä sitten kinkkua tai muita jouluherkkuja, uuni on kiva puhdistaa ennen ruokavalmisteluja. Uuni puhdistuu näppärästi DYI-niksein sirottelemalla uunin pohjalle reilu desi ruokasoodaa ja pirskottelemalla päälle vettä niin että näistä muodostuu tahna. Anna vaikuttaa yön yli. Seuraavana aamuna rasva ja pinttynyt lika irtoaa helposti uunin pinnasta. Kun olet saanut irti pahimmat sotkut, viimeistele saippualla ja pesusienellä.
 • Myös kuppeihin pinttyneet kahvitahrat saa poistettua hankaamalla kuppien likaisia pintoja soodalla ja pienellä määrällä vettä.
 • Käsittele puiset leikkuulaudat kookosöljyllä, joka sekä puhdistaa mikrobit että hoitaa puun pintaa.
 • Kahvinkeitin on myös kiva putsata joulukahvia varten. Kahvinkeitin puhdistuu, kun keität siinä vettä johon on sekoitettu muutama ruokalusikallinen soodaa.

Kylppäri:

 • Raikastava WC-istuimen pesu: pirskottele puoli desia soodaa sekä muutamia tippoja tea tree öljyä vessanpyttyyn. Lisää pari ruokalusikallista viinietikkaa. Harjaa.
 • Suihkutilojen pesu: pääset eroon kalkkikertymistä suihkuttamalla valkoviinietikkaa suoraan pinttymään. Anna vaikuttaa puoli tuntia ja hankaa pois pesusienellä. Kokeile vaikeimpiin pinttymiin valkoviinietikan ja oliiviöljysaippuan seosta. Käytä etikkaan kastettua hammasharjaa kaakeleiden, vesihanojen ja muiden kylppärin kapeiden kohtien kalkkikertymien puhdistukseen.
 • Viemäri raikastuu, kun kaadat sinne ruokasoodan ja etikan seosta. Anna vaikuttaa vartti ja huuhtele viemäri kuumalla vedellä.
 • Myrkytön desinfioiva puhdistusaine valmistuu kätevästi kahdesta kupillisesta vettä,  kolmesta ruokalusikallista oliiviöljysaippuaa sekä 20-30 tippasta tea tree öljyä.
joulusiivous Lähde: Markus Spiske / Flickr

Jouluniloa! :)

 

Jätä kommentti

Sinun täytyy kirjautua sisään jättääksesi kommentin.