Joulu ja zero waste – Karita Sainio

9.12.2020 | Vieraskynä

Ihana, ihana joulu. Mutta se krääsän määrä. Joka vuosi yhä useampi tekee läheistensä kanssa sopimuksen, että lahjoja ei tarvitse ostaa, yhteinen aika riittää. Oman perheeni kanssa joulua vietetään tänä vuonna niin, että jokainen ostaa vain yhden lahjan. Yksi perheenjäsen, ”secret santa” arpoo kuka ostaa kenellekin lahjan, ja lahjanantajaa arvaillaan yhdessä jouluaattona. Yltäkylläisyyden aikana isot lahjasäkit eivät houkuta, osaa ne jopa ahdistavat. Itseäni ei esimerkiksi saa keskustan tavaratalojen tai isojen kauppojen tungokseen enää joulukuussa. Yhä useampi myös mieluummin lahjoittaa lahjarahat hyväntekeväisyyteen ja monen läheistä tämä tieto lämmittää. Toki lahjatkin ilahduttavat, ja parhaimmillaan ne ovat sellaisia, jotka menevät suoraan käyttöön: ruokaa, teetä ja kahvia tai vaikka kaunis käsisaippua.

pukka teet

Teet ja kahvit tulevat takuulla käytettyä

Zero waste -esikuva

Joulu on mitä mainioin (joskin hieman haastava) aika harjoittaa zero waste -mentaliteettia. Monen inspiraationlähteenä toimii newyorkilainen Lauren Singer, jonka Trash is for tossers -blogi kertoo naisen zero waste -elämästä: kahdessa vuodessa Lauren on tuottanut roskaa pienen lasipurkin sisällön verran. Parikymppinen Lauren ei heitä mitään roskiin, mutta kierrätys on sallittua. Lauren ei ole ollenkaan mikään stereotyyppinen eko-ihminen, vaan tosi tyylikäs ja cool esikuva meille kaikille.

Lähelle zero waste -elämäntapaa pääsee kierrättämällä. Lasin, metallin, kartongin, paperin, pattereiden ja vaatteiden kierrättämättä jättämiseen ei ole oikeastaan yhtään hyvää tekosyytä, niin helpoksi se on tehty. Isossa osassa Suomen kuntia on nykyisin mahdollisuus kierrättää myös muovia ja jokaisesta kerrostalosta löytyy biojäte-astia. Melkein kaiken voi jo siis kierrättää.

kestokuppi

Ekologinen kestokuppi on kaunis joululahja

Roska-detoxin voi herättelymielessä viedä myös askeleen pidemmälle, ja pyrkiä olemaan tuottamatta myös kierrätykseen menevää roskaa. Näin kokeilimme entisessä työpaikassani. Rakensimme Helsingin keskustassa sijaitsevaan toimistoomme jopa minikompostin matoineen– kyllä, sisätiloissa on mahdollista pitää kompostia, se ei ole yhtään ällöttävä ja se toimii! Toimistolle tulevien lähetyksien vuoksi pahvijätettä tuli väkisinkin, mutta muuten onnistuimme kuukaudessa minimoimaan kuuden ihmisen roskan siten, että se mahtui noin litran lasipurkkiin. Kuukauden roska-detox oli opettavainen: roskaa, etenkin muovia, tuli joka puolelta, mutta siihen ei ollut aikaisemmin kiinnittänyt huomiota. Nyt monet roskantuottamiseen liittyvät asiat, kuten vesipullojen ostaminen tai take away -lounaiden kuljettaminen kertakäyttöastioissa, jäivät tekemättä. Omassa kodissa tehtävä samanlainen zero waste -kuuri on totta kai vieläkin haastavampaa.

Zero waste on ihanteellinen elämäntapa, joka tulee varmasti voimistumaan myös meillä Suomessa. Täydellinen ei tarvitse olla, vaan vähentää sieltä, mikä tuntuu luontevimmalta. Aloittaa voi vaikka näistä esimerkeistä.

Myös kahvia voi keittää ekologisesti kotona

Zero waste -vinkkejä jouluun  

  • Anna lahjasi aineettomana. Aineeton lahja voi olla esimerkiksi lastenhoitoavun tarjoaminen, heikossa asemassa olevalle naiselle ammatti Naistenpankin kautta tai hemmotteleva spa-hoito.
  • Osta lahjaksi asioita, jotka menevät suoraan käyttöön. Ruoka, kahvi ja tee tai kaunis käsisaippua taas ovat sellaisia lahjoja, jotka menevät melko varmasti lahjansaajan käyttöön. Voit myös esittää lähipiirillesi vienon toiveen tällaisista lahjoista.
  • Minimoi joulupöydän ruokahävikki huolellisella suunnittelulla. Tunnista aikaisempien joulujen heikot kohdat, loihdi tähteistä herkkuja tai lahjoita ylijääneet laatikot Facebookin lahjoitusryhmien kautta.
  • Vältä muoviin pakattujen hedelmien ostamista ja käytä hevi-osastolla omaa harsopussia. Jos voit, osta toreilta ja kauppahalleista. Harjoittele muovikelmusta luopumista ja panosta uudelleenkäytettäviin, esimerkiksi mehiläisvahasta valmistettuihin vaihtoehtoihin.
    bee's wrap

    Panosta uudelleenkäytettäviin, mehiläisvahasta valmistettuihin kestokelmuihin

  • Ota jouluostoksille mukaan oma kangaskassi. Ja vesipullo!
  • Ehdota yhden lahjan -politiikkaa, jossa jokainen perheenjäsen ostaa vain yhden lahjan. Yksi perheen jäsenistä voi arpoa ennakkoon, kuka lahjansaaja on. Näin vältytään hutiostoksilta ja saadaan hauskaa ohjelmaa iltaan, kun lahjanantajaa arvaillaan yhdessä.
  • Jouluna moni haluaa muistaa myös vähempiosaisia. Voit halutessasi lahjoittaa osan lahjarahoistasi hyväntekeväisyyteen, tämä tieto varmasti lämmittää myös läheisiäsi. Monella oman kunnan perheellä on myös kipeä tarve niin jouluruoan kuin hygieniatarvikkeiden suhteen. Voit lahjoittaa joululahjoja tai rahaa esimerkiksi Facebookin Joulupuu -ryhmän kautta.
  • Osta joulukoristeet kirpputorilta. Näin säästät rahaa ja vähennät maailman krääsätaakkaa.
  • Tee joulusiivous keittiökaapin aineksilla: etikalla, ruokasoodalla, suolalla ja sokerilla voi tehdä siivousihmeitä. Samalla saat turvallisesti puhtaan kodin ilman turhia kemikaaleja.
  • Jouluaattona on kiva pukeutua juhlavasti (ennen pyjamaan sujahtamista). Uuden vaatteen ostamisen sijasta kokeile sen lainaamista ystävältä: toiselle vanhalta tuntuva vaate voi olla ystävälle luksusta. Voit myös vuokrata vaatteen, esimerkiksi  Vaatepuu lainaa vaatteita useissa eri kaupungeissa.

    Karita Sainion uutuusteos Pieni kirja paremmista valinnoista on nyt saatavilla PUR-kaupasta. Kompakti opas tarjoaa täsmäneuvoja tiedostavampaan arkeen pukeutumisen, kodin ja kosmetiikan saralla sekä digikäyttäytymisessä, omalla työuralla ja sijoittamisessa. Tämä teos on takuuvarma inspiraation lähde parempiin, planeettaystävällisiin tekoihin.

    Pieni kirja paremmista valinnoista

    Karita Sainion Pieni kirja paremmista valinnoista


    Kirjoitus on alunperin julkaistu PUR-blogissa 28.11.2017.