Denis Vinokur: Kiinalainen ravinto-oppi ja yksilöllinen ruokavalio

12.10.2016 | PUR toimitus

lääkinnälliset-sienetOlemme tottuneet arvioimaan ravinnon terveysvaikutuksia laskemalla kaloreita, vitamiineja tai muita yksittäisiä ravintoaineita. Kuitenkin jokaisessa ruoka-aineessa on lukuisia ainesosia, joiden vaikutuksesta elimistön toimintaan emme tiedä juurikaan. Lisäksi eri ravintoaineiden yhteisvaikutuksista ymmärrämme vielä vähemmän. Aasiassa ja eritoten Kiinassa on vuosisatoja kehittynyt ravinto-oppi, jonka avulla voi varsin selkeällä tavalla ymmärtää, mikä ja millainen ravinto on juuri omalle hyvinvoinnille sopivaa.

Kiinalaisessa lääketieteessä painotetaan yksilöllistä ruokavaliota terveyden edistämiseksi. Kehotyyppimme, aineenvaihduntamme ja elintapamme ovat hyvin erilaisia. Ne määrittävät osaltaan sen, millainen ravinto on sopivaa elimistöllemme. Ruoka-aineilla on kiinalaisen ravinto-opin mukaan monenlaisia ominaisuuksia; ne voivat lämmittää, viilentää, vaikuttaa tiettyyn elinjärjestelmään, liikuttaa nesteitä, poista limaa tai rauhoittaa mieltä. Itselle sopiva ravinto täytyy ymmärtää kokonaisuus huomioon ottaen. Kaikki eivät hyödy samoin ruoista, joissa on sama määrä ravintoaineita.

vinokur-tuli_maa_vesi_kansi

Ruoansulatuksen toiminta kertoo osaltaan, onko ravinto itselle sopivaa. Jos ruoansulatus on hyvässä kunnossa, vatsa tuntuu miellyttävältä ruokailun yhteydessä ja sen jälkeen, suolisto toimii moitteettomasti eikä ruokailun jälkeen ole väsymystä tai sumuista oloa päässä. Lisäksi hengitys on yleisesti raikkaan oloinen. Itselle sopiva ruoka on maistuvaa, tukee ruoansulatuselimistön vaivatonta toimintaa ja antaa energiaa keholle. Ne, joiden ruoansulatus on hyvässä kunnossa, voivat syödä enemmän salaatteja ja kypsentämättömiä ruokia. Jos taas ihmisen yleinen energiataso on alhainen, hän kärsii yliherkkyyksistä, tukkoisuudesta tai heikosta ruoansulatuksesta, tulisi hänen nauttia pääosin lämpimiä ja kypsytettyjä ruokia.

Yleinen keskustelu ravinnon ympärillä keskittyy paljon erilaisiin dieetteihin ja laihduttamiseen. Ravintoon liittyvällä informaatiolla on suurelta osin kaupallinen tarkoitusperä. Se, mikä on itselle tasapainoinen ja hyvinvointia pitkäaikaisesti edistävä ruokavalio, tuskin löytyy tiukoista dieeteistä. Kiinalaisen ravinto-oppi voi tuoda maanläheistä näkökulmaa ravinnon kokonaisvaltaiseen vaikutukseen omaan terveyteen ja nautinnollisia hetkistä ruoan ääressä.


Käy tutustumassa myös Denisin kotisivuihin täällä!