ILMAINEN TOIMITUS YLI 65€ VERKKOKAUPPATILAUKSILLE.

Kurkuma - Kurkumiini ja sen 20 muuta terveyttä edistävää kasviyhdistettä

Pur Hyvinvointikauppa
300 255
Kurkuma on monipuolinen mauste ja todellinen terveysilmiö. Kurkumanjuuri on sisältä tummahko. Klikkaamalla kuvaa saat lisätietoja tuotteestamme joka sisältää kurkumaa.

Kurkuman ja kurkumiinin terveyttä vaalivat vaikutukset ovat jo monen tiedossa ja käytössä, eikä suotta. Niitä pidetään erityisesti luonnon tulehdus- ja kipulääkkeenä. Lisäksi kurkuma yhdistetään valtavaan kirjoon terveydelle edullisia vaikutuksia. Sitä pidetään esimerkiksi voimakkaasti antioksidanttisena ja antimikrobisena sekä esimerkiksi reumaa, ateroskleroorisia (verisuonten kovettumatauti), diabetesta, masennusta, ennenaikaista vanhenemista ja muistin heikkenemistä estävänä ihmeyrttinä, joka myös tuo apua ruoansulatuksen ongelmissa.

Kurkuman tehon uskotaan perustuvan - ainakin osittain - sen kykyyn vaikuttaa kehon immuunipuolustusta sääteleviin tekijöihin. Kurkuman sisältämät yhdisteet vaikuttavat useisiin kehon signalointijärjestelmien osiin; ne kiihdyttävät tai vähentävät näissä toimivien erilaisten tulehduksellisten ja neurologisten viestien säätelytekijöiden toimintaa (näistä esimerkkeinä COX-2, LOX-5, Nrf2, NF-KB jne).

Kurkumiini keskiössä

Intialaisessa terveysopissa, ayurvedassa, kurkuma on keskeinen yrtti, jota nimitetäänkin ayurvedan kullaksi. Kurkuman kullankeltainen väri tulee sen kurkuminoideina tunnetuista polyfenolisista pigmenteistä. Kurkuminoideja ovat erilaiset kurkumiinit, joita yleisesti pidetään ihmeyrtin vaikutusten taustavoimina. Kurkuman teho ei kuitenkaan ole ainoastaan kurkumiinin ansiota.

Moni kurkumavalmiste perustuu pitkälti tiivistettyyn kurkumiiniin, joka uutetaan kurkumajuuresta tiettyjen alkoholien avulla. Tämän jälkeen kurkumiini usein jatkoprosessoidaan muuntamalla se edelleen liposomi- tai misellimuotoon imeytyvyyden parantamiseksi. Kurkumiinin eristäminen kurkumavalmisteisiin perustuu siihen, että sen aktiivisten yhdisteiden määrä tuotteessa olisi mahdollisimman korkea.

Brittiläisen, luomuyrttiteestä ja luomuravintolisistään tunnetun Pukkan toinen perustaja ja pääyrttiasiantuntija, Sebastian Pole, kyseenalaistaa yleistä käytäntöä: ”Tässä menetämme keskeisen osan perinteistä yrtteihin perustuvaa parantamista, jonka keskiössä on synergistinen, moniyrttinen vaikutus johon luontaislääkärit ovat tukeutuneet jo vuosisatojen ajan”.

Kurkumiini ei ole koko tarina

Kurkuma sisältää yli 200 yhdistettä, joihin myös kurkuminoidit (kurkumiini mukaan lukien) lukeutuvat. Sen muita yhdisteitä ovat esimerkiksi eteeriset öljyt (kuten tumerone ja zingiberone), joilla on ehdottoman tärkeä rooli. Tutkimuksissa on osoitettu, että kurkumiinit eivät imeydy tehokkaasti, jos samanaikaisesti ei käytetä tumeronen kaltaisia rasvayhdisteitä sekä esimerkiksi pitkäpippurin piperiiniä. Lisäksi tumeronella itsellään on kurkumalle tyypillisiä vaikutuksia, kuten tulehdusta hillitsevä vaikutus.

Kiinalaisessa lääketieteessä kurkumaa on perinteisesti käytetty vesipohjaisena keitteenä (decoction). Kurkumiini ei kuitenkaan ole vesiliukoinen. Tästä voi päätellä, että kurkuman muillakin yhdisteillä on terapeuttisia vaikutuksia. Tuoreissa tutkimuksissa onkin havaittu, että kurkumalla josta on poistettu kurkumiini mutta jossa sen muut yhdisteet (mm. tumerone) ovat tallella, on myös useita biologisia vaikutuksia, kuten anti-inflammatoorisuus ja anti-diabeettisuus (Aggarwal et al., 2013).

Tähän liittyen Pole kommentoi: “Kurkuma sisältää 20 antibioottista kasviyhdistettä, 14 joita pidetään syöpää estävänä, 12 jotka ovat kasvaimia estäviä, 12 jotka ovat anti-inflammatoorisia sekä ainakin 10 näistä on antioksidanttisia. Voinemme siis todeta, että kurkuma on paljon muutakin kuin kurkumiini.”

Kuinka kurkuma toimii elimistössä

Koko kurkumajuuren tehot käyttöön

Muutamia vuosia sitten Pukka haastoi itsensä kehittämään menetelmän, jolla kasvien koko hyöty saataisiin talteen tavalla joka olisi myös energiatehokas ja ympäristöystävällinen. Tällainen uuttamismenetelmä on saavutettu muun muassa Pukkan kurkumavalmisteissa ja yritys onkin rekisteröinyt menetelmän tavaramerkkinä ”Wholistic”. Tämä tarkoittaa, että koko kasvin hyödyt on saatu laajemmin talteen niin sanotun holistisen uuttamisen avulla ja siten lopputuloksena on puhtaampi ja tehokkaampi luomulaatuinen valmiste.

Koko kurkumakasvin tehon osoittamiseksi on hyvä palata tarkemmin yhteen kurkuman kehon eri elimiä suojelevista vaikutuksista, joka perustuu erityisesti tulehdusten tai haavoittumisen aiheuttamaa solujen hapettumista torjuvan Nrf2-tekijän (Nuclear factor erythroid 2) toiminnan kiihdyttämiseen. Nrf2 on monissa soluja ja elimiä suojelevissa prosesseissa keskeisesti vaikuttava proteeini.

Pukka on hiljattain teettänyt tutkimuksen, jossa verrattiin erästä Iso-Britannian markkinoilla olevaa suosittua kurkumiiniuutevalmistetta, mausteena yleisesti tunnettua kurkumajauhetta (6 jauheen sekoitus) sekä holistista kurkumauutevalmistetta, Wholistic Turmeric:ia. Tutkimuksessa havaittiin, että yllä mainitun Nrf2:n aktivoiminen on erityisen voimakasta uutteissa, joissa on käytetty koko kurkumaa (Wholistic Turmeric). Tuloksissa tällainen uute oli jopa 75% tehokkaampi Nrf2:n toiminnan tehostamisessa kuin pelkkään kurkumiiniin perustuva valmiste ja 93% kurkumajauhetta tehokkaampi). Tästä voi jälleen vetää johtopäätöksen, että kurkuman muutkin yhdisteet aktivoivat useisiin elimiin kohdistuvaa suojausta ja että saavutettu vaikutus on synergistinen.

Muista rasva ja pippurimauste imeytymisen varmistamiseksi

Kurkuma on todellakin ansainnut paikkansa yhtenä keskeisimpänä yrttinä tämän päivän terveyshaasteiden hoidossa. Se onkin monelle jo selkeä valinta tulehdusten, erilaisten vammojen, ruoansulatusongelmien ja rappeumasairauksien hoidon tukena.

Olennaista on nauttia kurkumavalmistetta, jolla on hyvä imeytyvyys ja jotakin samankaltaisia ominaisuuksia kuin kurkumiinilla maksimaalisen tehon saavuttamiseksi. Inkiväärillä on paljon samoja vaikutuksia ja ne täydentävätkin kurkuman kanssa toisiaan täydellisesti. Hyvän imeytymisen varmistamiseksi Living Nutrition on kehittänyt fermentoidun kurkuman. Fermentoinnin kautta tuotteeseen on saatu korkeatasoisia aktivoituja ravinteita. Samalla kurkuminoidit muuttuvat vesiliukoisempaan muotoon, mikä vaikuttaa ratkaisevasti niiden imeytymiseen.

 

Muita helppoja tapoja nauttia kurkumasta on valmistaa siitä erilaisia ruokia. Kurkumasmoothie valmistuu nopeasti ja kurkumalatte helpottaa flunssanhoidossa. Oma suosikkini on kurkumamehu, joka on varsin hyvän makuinen ja ennenkaikkea tehokas.

Huom! Kurkumalla on verta ohentava vaikutus, joten verenohennuslääkkeitä käyttävien tulee keskustella sen käytöstä lääkärin kanssa.

 

Teksti: Miina Keto, Makrobios

Kuvat: Pukka

 

Jätä kommentti

Sinun täytyy kirjautua sisään jättääksesi kommentin.