Tervetuloa Pur-kauppaan ostoksille!     JOULUKUUN AJAN ILMAINEN TOIMITUS YLI 35€ TILAUKSILLE

Manuka-hunaja - Luonnon kultaa

Pur Hyvinvointikauppa
300 255
Olet varmastikin jo kuullut Manukasta, tuosta luonnon ihmeellisestä voima-aineesta, joka vielä maistuukin niin kovin herkulle? Olemme asiakkaiden toiveesta keränneet tähän hieman tarkempaa tietoa Manuka-hunajasta ja sen eri käyttöalueista.

 

Wedderspoon ihastuttavat manuka hunajat Manuka-hunaja on varsin monikäyttöinen luonnontuote.
Manuka-hunaja on peräisin Uudesta Seelannista, ja sitä on käytetty maorien kansanlääkinnässä jo vähintään puolen vuosituhannen ajan. Nimi tulee Manuka-pensaasta (Leptospermum Scoparium), jonka valkoisten kukkien nektaria mehiläiset keräävät. Pensasta esiintyy ainoastaan Uudessa-Seelannissa ja se kuuluu tea tree ryhmään, jonka lajeilla on luonnollisia antibakteerisia ominaisuuksia. Yhdistettynä mehiläisten erittämiin entsyymeihin, tämä antaa hunajalle erityislaatuisia antibakteerisia ominaisuuksia. Vaikka kaikki puhdas, käsittelemätön hunaja on jossain määrin antibakteerista, vain Manuka-hunajasta valmistetaan sterilisoitua lääkehunajaa, jota käytetään mm. haavojen hoitoon (medical grade manuka honey).

Erittäin monikäyttöinen Manuka-hunaja

Manuka-hunaja on ainutlaatuisen monikäyttöinen ja tepsii bakteereiden lisäksi myös sieniin ja viruksiin. Itseasiassa tutkijat eivät vielä ole löytäneet yhtään ihmiselle haitallista mikrobia, johon manuka ei tehoaisi! Manukan antimikrobisen ja tulehduksenvastaisen vaikutuksen on todettu toimivan sisäisesti nautittuna niin vatsaongelmissa, suolistosairauksissa ja närästyksessä, kuin erilaisissa virustartunnoissakin. Ulkoisessa käytössä Manukan on osoitettu tehoavan mm. iho-ongelmiin, haavoihin ja makuuhaavoihin, sekä myös huonosti paraneviin bakteeri-infektioihin ja palovammoihin.  Muutamat sairaalat ja hoitolaitokset Suomessa ovat ottaneet Manukan käyttöön mm. leikkauksien jälkihoidossa; muualla maailmassa sen käyttö hoitolaitoksissa on jo yleisempää.

 

Manuka-hunajan tutkimus alkoi 1960-luvulla ja sen ominaisuuksista ja käyttökohteista saadaan jatkuvasti uutta näyttöä. Tämänhetkinen tutkimusnäyttö viittaa että Manuka-hunaja toimisi monissa tapauksissa jopa tehokkaammin kuin antibiootit, ilman haittavaikutuksia. Manuka hunaja on osoitettu tehokkaaksi myös vastustuskykyisten bakteerien hoidossa, ja sillä on hoidettu tuloksekkaasti superpöpöjä kuten MRSA-sairaalabakteeria.

 

Terpauttisten vaikutustensa lisäksi Manuka-hunajaa voi hyödyntää myös ennaltaehkäisevästi vastustuskyvyn ylläpidossa. Se antaa tehokkaasti energiaa ja parantaa suorituskykyä urheilusuorituksissa tai kehon ollessa suuren rasituksen alla. Toisilla Manuka-hunaja taas on käytössä kauneudenhoitotuotteena (käytettynä kasvonaamion tavoin, hunaja kirkastaa, puhdistaa, ravitsee ja hoitaa ihoa ja sen antioksidantit hidastavat vanhenemisen merkkejä). Ovatpa toiset löytäneet siitä avun oheneviin hiuksiin ja hiustenlähtöön.

 

Manuka-hunajoissa on eroa

Tutkimuksesta huolimatta tiedemiesten käsitys siitä kuinka Manuka-hunaja tarkalleen ottaen toimii ja miksi se on niin tehokasta, on vielä vajaa. Se kuitenkin tiedetään että Manuka-hunajilla on eroja ja että kaikki ei yhtä vahvaa, voimakasta ja tehokasta. Hunaja luokitellaan pääasiallisesti seuraaviin ryhmiin:

Active UMF® (Unique Manuka Factor) ja NPA (non-peroxide activity). Hunajan vahvuus määritellään tuottajista riippumattomassa laboratoriossa ja sertifioidaan asteikolla 5+-30+. Näin ollen varmistetaan, että jokaisella kertoimella on sama laatutaso. Mitä korkeampi kerroin on, sitä vahvempi on hunajan lääkinnällinen vaikutus. Esimerkiksi 10+ on vähintään 10 kertaa voimakkaampi kuin Manuka 0. Hunajaa, jolla on korkeampi kerroin saadaan kerättyä vähemmän vuodessa, joka puolestaan ilmenee hinnassa.

UMF® tai NPA-merkityssä hunajassa on peroksidien ja luonnollisten antibakteerisisten tasojen lisäksi mitattu hunajan ”ei-peroksidinen aktiivisuus” (non-peroxide activity). Tutkijat uskovat että nimenomaan ei-peroksidiset antibakteeriset ominaisuudet, ja niiden yhteisvaikutus peroksidien kanssa, tuovat Manukalle sen erityisen terapeuttisen tehon. Yksi tekijä näyttää olevan erityisen ratkaisevassa asemassa muihin nähden, nimittäin antibakteerisen metyyliglyoksaalin (MGO:n) taso. (Tämän vuoksi toisissa hunajapurkeissa ilmoitetaan MGO:n taso, ja koska MGO taso korreloi vahvasti NPAn kanssa, tarkoittaa korkea MGO myös korkeaa NPAta.)

UMF® ja NPA merkinnät vastaavat toisiaan, mutta UMF®-merkintä on rekisteröity tavaramerkki, josta tuottajat maksavat käyttökorvausta. On tärkeää huomioida että kaikissa Manuka-hunajissa ei välttämättä ole ei-peroksidistä aktiviteettia. Ilman NPA tai UMF®  merkintää varustetussa aktiivi-hunajassa (Active Manuka tai Total Active Manuka) on mitattu keskiarvo peroksideista ja luonnollisista antibakteerisista tasoista, mutta varmuutta ei-peroksidisen aktiivisuuden tasosta ei ole. Tällainen hunaja voi olla erinomainen esimerkiksi vastustuskyvyn ylläpitoon, mutta todennäköisimmin ei vastaa lääkinnällisiltä ominaisuuksiltaan NPA tai UMF-merkittyä hunajaa.

Terapeuttista käyttöä varten etsi siis korkealla (10+ tai suurempi) NPA/UMF® kertoimella varustettu tuote. Älä kuumenna Manukaa, sillä kuumentaminen vie siltä tehoa. Nauti siksi mieluummin lusikallinen suoraan suuhun laitettuna kuin teehen sekoitettuna.

 

Päivitys 23.11.2018:

Helmikuussa 2018 Uudessa-Seelannissa astui voimaan uusi asetus, jonka tavoitteena on yhdenmukaistaa Manukan luokitustapoja, sekä ennaltaehkäistä Manukan väärennöksiä. Uuden asetuksen myötä Uuden-Seelannin ulkopuolelle vietävän Manuka-hunajan tulee täyttäää neljä kemiallisen analyysin ja yksi DNA-analyysin vaatimusta. Jatkossa emme tule enää saamaan valikoimiimme UMF tai NPA-luokiteltua Manukaa, joka ei täytä kaikkia uuden asetuksen määrittämiä vaatimuksia (vaikka valikoimamme UMF- ja NPA-luokitellut Manukat ovatkin ensiluokkaista ja aitoa Manukaa).
Sen sijaan Wedderspoon KFaktor on itsenäinen luokitusjärjestelmä, joka täyttää ulkomaille vietävälle Manuka-hunajalle asetetut luokitteluvaatimukset. KFactor on monitahoinen järjestelmä, joka luokittaa Manuka-hunajan mm. sen puhtauden, elävien entsyymien, ainoastaan Manuka-pensaasta olevan siitepölymäärän, antioksidanttipitoisuuden ja erilaisten fenoliyhdisteiden määrän mukaan.
Jatkossa Manuka-hunajamme tulee koostumaan Wedderspoonin KFactor hunajasta, johon kuuluu kolme eri vahvuutta: 12, 16 ja 22. Mitä korkeampi kerroin, sitä voimakkaammat antibakteeriset ja terapeuttiset ominaisuudet hunajalla on, sillä Manuka-pensaan siitepölyn osuus kasvaa. KFactor 12 takaa, että 65% hunajan sisältämästä siitepölystä on Manuka-pensaan kukista. Vastaavasti KFactor 16 kohdalla luku on 75% ja KFactor 22 kohdalla 90%.

Lähteet:

Blair, S., Cokcetin N., Harry E. ja D Carter: The unusual antibacterial activity of medical-grade Leptospermum honey: antibacterial spectrum, resistance and transcriptome analysis, Eur J Clin Microbiol Infect Dis. 2009 Oct;28(10).

Cooper, R. ja L. Jenkins: A Comparison Between Medical Grade Honey and Table Honeys in Relation to Antimicrobial Efficacy, Wounds. 2009; 21(2).

Cooper R, Jenkins L, Henriques A, Duggan R ja N Burton: Absence of bacterial resistance to medical-grade manuka honey, Eur J Clin Microbiol Infect Dis. 2010 Oct;29 (10)

Mandal, M.D. ja S. Mandal: Honey: its medicinal property and antibacterial activity, Asian Pac J Trop Biomed. 2011 Apr; 1(2): 154–160.

Sultanbawa, J: Leptospermum (Manuka) honey: Accepted Natural Medicine, in Traditional and Modern Honey, edited by L. Boukraa, CRC. Press, Boca Raton, FL USA (2014).

Jätä kommentti

Sinun täytyy kirjautua sisään jättääksesi kommentin.

Post your comment

Pur-Kauppa