Tervetuloa Pur-kauppaan ostoksille!

Terveyttä lääkinnällistä sienistä: näin hyödynnät sienituotteita

Pur Hyvinvointikauppa
300 255

Tässä juttusarjassa esittelemme kuusi erilaista lääkinnällistä sientä ja niiden moninaiset käyttöalueet. Sarjan viimeisessä osassa kerrotaan vielä yleisesti lääkinnällisten sienten terveysvaikutuksista ja käytöstä.

Monet lääkinnälliset sienet, kuten esimerkiksi siitake, koppelokääpä ja osterivinokas ovat myös herkullisia ruokasieniä, joita voi käyttää ruoanlaitossa kuivattuina tai tuoreena mikäli niitä on saatavilla. Vaikka kuivatut sienet kaipaavat lisäkosteutusta, tarjoavat ne lähes samat terveyshyödyt kuin tuoreetkin sienet. Lisäksi suurin osa lääkinnällisten sienten sisältämistä terveydelle hyödyllisistä aktiivisista yhdisteistä säilyy, vaikka sieniä kuumentaisi ruuanlaitossa. Suosittelemmekin siis hyödyntämään mm. helposti saatavaa siitaketta rohkeasti ruoanlaitossa!

Halutessasi hyödyntää systemaattisemmin lääkinnällisten sienten moninaisia terveyshyötyjä, kannattaa ottaa avuksi lääkinnällisistä sienistä valmistetut ravintolisät. Ne valmistetaan yleensä joko luonnossa kasvavan tai viljellyn sienen syötävästä osasta, itiöemästä, tai sienirihmastosta kuivaamalla ja jauhamalla. Toisten sienten kuten kääpien aktiiviset yhdisteet saadaan talteen vain uuttamalla kuumassa vedessä tai alkoholiuutokseen yhdistettynä. Laadukasta sienivalmistetta valittaessa varmista, että tuotteessa on hyödynnetty nimenomaan niitä sienen osia ja valmistusmenetelmiä, jotka takaavat mahdollisimman laajan kirjon aktiivisia yhdisteitä riittävän vahvassa muodossa. Lisäksi on tärkeää varmistua että sienet ovat tutkittu raskasmetalli- ja säteilyjäämien välttämiseksi.

Lääkinnällisistä sienistä valmistetuista ravintolisistä on hyötyä kaikille mukaan lukien lapset ja iäkkäämmät ihmiset. Niistä voi olla apua jopa eläimille esimerkiksi syövän, allergioiden ja hengitysongelmien hoidossa. Sieniravintolisien käyttöön pätee samat rajoitukset kuin tuoreiden sienten syömiseen eli tietyille tuoreissa sienissä oleville aineille allergisten tulee välttää myös näitä sieniä sisältäviä ravintolisiä.

 

Lääkinnällisten sienien käyttö

Sieniravintolisien, kuten muidenkin ravintolisien, hyödyt ovat parhaimmillaan kun valmistetta ei oteta aterian yhteydessä, vaan aterioiden välissä tai puoli tuntia ennen ateriaa. Mikäli tämä ei ole mahdollista, voi sieniravintolisän ottaa ruoan kanssa tai kapselissa olevan jauheen voi sekoittaa mehuun tai smoothien joukkoon. Jos valmisteen makua haluaa peittää, voi sen ottaa jonkun voimakkaan makuisen ruoan kanssa, kuten esimerkiksi raakasuklaan kanssa. Myös banaanin ja maapähkinävoin maut sopivat yhteen sienivalmisteiden kanssa.

Toisinkin kuin usein luullaan, sienten nauttiminen ei aiheuta eikä lisää candida-hiivasienen tai muiden sieni-infektion oireita. Päinvastoin, useiden lääkinnällisten sienten käytöstä, esimerkkinä mm. siitake, voi olla apua hiivatulehduksen hoidossa auttaen tehostamaan immuunivastetta ja sisältäen runsaasti antifungaalisia yhdisteitä.

Tutkimuksissa on todettu C-vitamiinin parantavan sienen polysakkaridien biologista hyötyosuutta, minkä vuoksi jotkut asiantuntijat suosittelevat C-vitamiinin ottamista yhdessä sieniravintolisien kanssa. Lisäksi vihreä tee saattaa tarjota vastaavia synergisiä hyötyjä, kun sitä nautitaan yhdessä sieniravintolisien kanssa. Eräässä kiinalaisessa tutkimuksessa havaittiin vähentynyt riski rintasyöpään naisilla, jotka käyttivät sekä sieniä että joivat vihreää teetä säännöllisesti.

Mushrooms4Life Mycomplex on tuote, johon on yhdistetty kolme kiinalaisessa lääketieteessä arvostettua ”kuninkaallista” sientä: reishi eli lakkakääpä, cordyceps eli kiinanloisikka ja maitake eli koppelokääpä.

Lue myös Terveyttä sienistä - juttusarjan aiemmat kirjoitukset:

Pakurikääpää vatsalle ja vastustuskykyyn

Lion's manea aivoille

Siitakeella kyytiä viruksille

Reishistä tasapainoa

Energiaa cordycepsista

 

Lähde: Martin Powell (2013) Medicinal Mushrooms: The Essential Guide.

 

Jätä kommentti

Sinun täytyy kirjautua sisään jättääksesi kommentin.

Post your comment

Pur-Kauppa