Pääsiäisaterian kruunu: vegaaninen pasha cashewpähkinöistä

28.3.2018 | PUR toimitus

Pääsiäinen on juhlan ja herkuttelun aikaa. Suklaamunien ohella yksi ehdoton suosikkimme on täyteläinen pasha. Perinteisesti kermasta, kananmunasta, voista, rahkasta ja sokerista valmistettu pasha muuntuu näpsäkästi terveellisemmäksi ja vegaaniseksi versioksi cashewpähkinöiden avulla – mausta kuitenkaan tippaakaan tinkimättä. Inspiraationsa tämä vegaaninen pasha on saanut reseptitaiteilija Virpi Mikkosen cashew-pashasta.

Vegaaninen cashew-pasha

  • 3 dl cashewpähkinöitä liotettuina
  • oman maun mukaan steviaa tai muuta haluamaasi makeutusta
  • puolikkaan luomusitruunan mehu
  • 1/2 tl aitovaniljajauhetta tai vaniljatangon sisusta
  • 0,5 dl vettä
  • 0,3 dl luomurusinoita silputtuna
  • 0,3 dl luomuaprikooseja silputtuna
  • 5 rkl rouhittuja manteleita tai mantelilastuja
  • 1 tl raastettua luomusitruunan kuorta
  • 1 tl raastettua luomuappelsiinin kuorta
  • ripaus laadukasta suolaa
  • 1 maitohappobakteerikapselin sisältö

Laita cashewpähkinät likoamaan veteen noin kahdeksi tunniksi. Kaada vesi pois, huuhtele pähkinät juoksevalla vedellä ja laita ne tehosekoittimeen. Lisää joukkoon hunaja, sitruunanmehu ja vanilja. Sekoita hetki, lisää sitten sekaan vettä, jotta seoksesta tulee tasaista.

Kaada seos kulhoon ja sekoita joukkoon mantelilastut, rusina- ja aprikoosisilppu, suola sekä raastettu sitruunan- ja appelsiininkuori. Sekoita. Kaada sekaan maitohappobakteerikapselin sisältö ja sekoita uudelleen. Laita kahvisuodatinpussi, talouspaperi tai harsokangas esimerkiksi kahvisuodatinkoteloon, siivilään tai muuhun astiaan, jonka läpi neste valuu pois. Kaada pashaseos astiaan ja aseta sen alle jokin alunen, johon ylimääräinen neste voi valua.

Anna pashan hapattua huoneenlämmössä noin kolme tuntia. Laita astia lopuksi jääkaappiin ja anna pashan tekeytyä yön yli. Kumoa seos ennen tarjoilua tarjoiluvadille ja koristele esimerkiksi mantelilastuilla, rusinoilla tai sitruunan ja/tai appelsiinin kuoren raasteella. Säilytä pasha jääkaapissa, jossa se säilyy tarjoilukelpoisena muutaman päivän.

Hyvää pääsiäistä!