Reseptit yhden päivän puhdistuskuuriin

4.8.2017 | PUR toimitus

Kesäloman ja grillikauden jälkeen monien mielessä on kypsynyt päätös terveellisempien elämäntapojen aloittamisesta ja ruokavalion keventämisestä. Aamupalaksi smoothiebowl, päivällisellä lehtikaalisalaattia, pois kaikki lisätty sokeri ja turhat välipalat. Tiedämme kaikki, että työn, harrastusten ja perheen pyörityksessä tällaiset päätökset on helppo tehdä, mutta haastavia ylläpitää. Siksi amerikkalainen julkkiskokki ja ruokakirjailija Candice Kumai on laatinut reseptejä, joiden avulla on helppo toteuttaa yhden päivän puhdistuskuuri vaikka kerran viikossa, yhdellä aterialla tai silloin kun parhaiten sopii. Näillä viidellä reseptillä Candice haluaa osoittaa, että ruokavalion kevennys on helppoa. Se vaatii vain vähän etukäteissuunnittelua, mutta on kaiken vaivan arvoista. “Kun syöt puhdasta ruokaa, voit hyvin. Kun voit hyvin, se vaikuttaa positiivisesti kaikkiin elämän osa-alueisiisi,” Candice vakuuttaa.

Puhdistavien ruokien syöminen auttaa painonhallinnassa, yleisen terveyden ylläpitämisessä, iho-ongelmissa, jopa esimerkiksi kroonisessa aknessa. Lisäksi se tasapainottaa tunteiden vuoristorataa, mikä saattaa johtua suurista verensokerin heilahteluista tai paljon prosessoituja ruokia sisältävästä ruokavaliosta.

 

Kuva: wellandgood.com

Aamupala: tulehdusta hillitsevä smoothie

(3 annosta)

1 jäinen banaani (tai 1 avokado mikäli haluat pienentää hedelmäsokerin määrää)
2 d jäisiä mustikoita
2 dl jäisiä boysenmarjoja
6 dl makeuttamatonta mantelimaitoa
1 tl siitepölyä
0,5 dl saksanpähkinöitä
2,5 dl babypinaattia
(1 tl spirulinaa)

Mittaa kaikki ainekset blenderiin ja sekoita tasaiseksi.

Kuva: wellandgood.com

Aamupäivän välipala: kurkku-melonimehu

(2 annosta)
1-2 kpl tuoretta kokonaista kurkkua
1-2 rkl aloe vera -mehua
1 dl hunajamelonia pieniksi pilkottuja
1 l babypinaattia
1 dl tuoreita mintun lehtiä

Mittaa kaikki ainekset blenderiin tai mehulinkoon ja sekoita tasaiseksi.

Kuva: wellandgood.com

Lounas: sitruunainen tofubowl

(4 annosta)

1 kpl ruukkusalaattia
1 l ohrasuurimoita keitettynä
3,5 dl edamamepapuja (kuorittuna)
5 dl villirucolaa
2 pkt tofua
1 kypsä avokado

Kastike
4 tl Tamari-soijakastiketta
2 tl seesamisiemenöljyä
1 kpl sitruunaa
1 tl kuivattua oreganoa
(1 tl hienoksi raastettua sitruunan kuorta)

Purista sitruunan mehu isoon kulhoon ja mittaa sekaan Tamari-soijakastike, seesaminsiemenöljy, oregano ja raastettu sitruunan kuori. Sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon keitetyt ohrasuurimot.

Leikkaa tofu pieniksi kuutioiksi ja ruskista kevyesti. Sekoita ohraryynien sekaan kuoritut edamamepavut ja villirucola. Leikkaa avokado ohuiksi siivuiksi. Annostele ohrasuurimosalaatti pieniin kulhoihin ja lisää päälle tofukuutiot ja avokadosiivut.

 

Kuva: wellandgood.com

Iltapäivän välipala: yrttiset cashewpähkinät

(6 annosta)

7 dl cashewpähkinöitä
1-2 tl kylmäpuristettua kookosöljyä
2 tl Tamari-soijakastiketta
2 tl kuivattua oreganoa
2 tl valkosipulijauhetta
2 tl kuivattua tilliä
(0,5 tl spirulinaa)

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Levitä cashewpähkinät leivinpaperille ja paahda niitä 8-10 minuuttia tai kunnes pähkinöiden pintaan on tullut aavistus väriä. Ota pelti pois uunista ja anna pähkinöiden jäähtyä. Pienennä uunin lämpötila 175 asteeseen.

Sulata kookosöljy esimerkiksi vesihauteessa. Kaada öljy keskikokoiseen kulhoon ja mittaa sekaan Tamari-soijakastike, 1 tl oreganoa, 1 tl valkosipulijauhetta ja 1 tl tilliä. Sekoita hyvin ja lisää joukkoon jäähtyneet pähkinät.

Laita pähkinät takaisin leivinpaperille ja paahda 175 asteen lämmössä noin 10 minuuttia. Ota pähkinät pois uunista ja ripottele päälle 1 tl oreganoa, 1 tl valkosipulijauhetta ja 1 tl tilliä sekä spiruliinaa, mikäli pidät sen mausta. Laita pähkinät takaisin uuniin kahdeksi minuutiksi. Pähkinät säilyvät ilmatiiviissä astiassa noin kaksi viikkoa.

 

Kuva: wellandgood.com

Illallinen: paahdettu kurpitsasalaatti

(6 annosta)
Salaatti
1 kpl kabocha-kurpitsa tai jotain talvikurpitsalajiketta tai vastaava määrä valmista kurpitsasosetta. Lajikkeesta riippuen niiden maku on voi olla hyvin erilainen (perinteiset halloween-kurpitsat eivät sovi maultaan tähän ruokaan)
2 tl kylmäpuristettua oliiviöljyä
1/4 tl merisuolaa
3,5 dl keitettyä kvinoaa
5 dl pieniksi paloiksi silputtua lehtikaalia (varret poistettuna)
1 omena (esim. Honeycrisp tai Fuji apple)
0,5 dl kurpitsansiemeniä

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Levitä leivinpaperi uunipellille. Kuori kurpitsa, poista siemenet ja paloittele sisus. Laita palat isoon kulhoon ja sekoita joukkoon oliiviöljy. Levitä öljytyt kurpitsanpalat uunipellille. Ripottele päälle suolaa. Paahda uunissa noin 20 minuuttia, sekoita sen jälkeen niin että kurpitsanpalat paahtuvat myös toiselta puolelta ja paahda toiset 20 minuuttia tai siihen asti kunnes palat ovat pehmenneet.

Valmista salaatti kurpitsojen paahtuessa. Mittaa isoon kulhoon omenasiiderietikka, keitetty kvinoa ja pieniksi silputtu lehtikaali. Sekoita ainekset keskenään. Lisää joukkoon jäähtyneet kurpitsanpalat, pilkottu omena ja kurpitsansiemenet.

Omenasiiderietikka-kastike
0,5 dl omenasiiderietikkaa
2 tl kylmäpuristettua oliiviöljyä
1/4 tl merisuolaa
1 tl Dijon-sinappia
1 tl manuka-hunajaa tai vaahterasiirappia

Mitta ainekset pieneen kulhoon ja sekoita hyvin. Kaada salaatin päälle haluamasi määrä. Kastike säilyy jääkaapissa noin kaksi viikkoa.