Ruoka 2018: yksilöllisyyden vuosi

27.1.2018 | PUR toimitus

Viime vuosina on nähty erittäin inspiroiva murros terveellisen ruoan ja hyvinvoinnin saralla – ja hyvä kehitys jatkuu kohti uusia, yhä yksilöllisempiä tapoja syödä ja pitää huolta itsestään. Mitä ovat terveelliset ruokatrendit tänä vuonna?

 

Kasvipohjaisen ruokavalion terveyshyödyt ja globaalit vaikutukset näkyvät ja kuuluvat. Moni, jolle kasvisruoka ei ole ollut entisestään tuttua, on intoutunut mukaan vegeilyyn. Sokerin käytön vähentäminen puhuttaa ja siihen tähtää yhä useampi. Oman hyvinvoinnin optimointia ja mittaamista harrastaa yksi jos toinenkin ja hauskuus ja värikkyys innostavat kokeilemaan uusia keittiökikkoja. Yksilöllisyys on alkanut korostua hyvinvointia vaalivissa ruokavalinnoissa, kokkailuissa ja ruokailutavoissa. One size doesn’t fit all.

Maailmalla matkaillessa voi huomata, että luontaisen hyvinvoinnin ala maassamme voi hyvin. Vegevaihtoehtoja saa marketeista, yhä useampi blendaa omia, superfoodeilla viimeisteltyjä smoothiereseptejään ja ravinnon terveyshyödyistä ja omakohtaisista kokemuksista ja suosituksista keskustellaan työkavereiden kanssa lounaspöydissä, sosiaalisen median yhteisöissä ja televisiossakin.

Mitä seuraavaksi?

Huikeaa, globaalia innostusta terveellisen ravinnon ja ruokailun ympärillä on jännittävää seurata (ja siihen saattaa jäädä koukkuun, niin kiehtovaa se on!). Kokosimme tähän juttuun mielestämme mielenkiintoisia ilmiöitä ja konsepteja, joihin olemme eri yhteyksissä törmänneet ja joiden hartaasti toivomme saavuttavat laajemman huomion ja käytännön meilläkin tänä vuonna.

Kysyimme myös kahdelta kansainvälisetkin trendit hallussaan pitävältä suomalaiselta ruoka- ja hyvinvointivaikuttajalta, Virpi Mikkoselta ja Sami Tallbergilta, mitä heidän mukaansa tullaan näkemään tänä vuonna.

Omaa ruokafilosofiaa rakentamassa

 

Moni on seikkaillut erilaisten ruokailu- ja hyvinvointineuvojen ja teorioiden viidakossa yrittäessään optimoida omaa syömistään, lisäravinteiden käyttöään ja niistä toivottavasti seuraavaa parempaa oloa ja energiaa.

Nyt koittaa yksilöllisten valintojen tekemisen ja toteuttamisen aika. Samalla kun seikkailu hyvinvointiviidakossa jatkuu, yhä useampi tuntee oman elimistönsä ja sen tarpeet ja tietää juuri millainen ruoka ja mitkä ravintoaineet saavat voimaan hyvin. Tulemme luomaan enemmän henkilökohtaisia ruokafilosofioita ja kenties jopa ihan omia, uniikkeja ruokavalioita. Nyt halutaan ruokaa ja tuotteita, jotka täyttävät henkilökohtaiset hyvinvointitarpeet ja -tavoitteet. Juuri itselle toimivia ratkaisuja on onneksi entistä helpompi löytää kaupasta, ravintoloista ja yhdessä ystävien kanssa kokkaillessa.

Terveelliset ruokatrendit 2018

Kun tänä vuonna intoudumme muodostamaan henkilökohtaisia terveellisen ravinnon teesejämme, uskomme että näemme seuraavien aiheiden toistuvan sosiaalisessa mediassa, kaupoissa ja kahviloissa ja toki ulottuvan omiin keittiöihimmekin.

  • Ayurvedinen ruokavalio. Oman kehotyypin, doshan, mukaan yksilöllisesti räätälöitynä, mutta samalla myös omaan elämäntyyliin ja elinympäristöön suhteutettuna.
  • Tiiviimpi lähiluontoyhteys ja ulkoilutrendi tuo yhä useamman lautaselle superlähiruokaa omilta pihoilta ja retkiltä keräiltynä.
  • Luonnon estetiikka näkyy yhä vahvemmin kattauksissa, kun metsästä ja pihalta löytyvät kauneimmat, täysin uniikit yksityiskohdat oman tyylin mukaisia tarjoiluja kaunistamaan. Kukat poimitaan maljakkojen lisäksi annoksiin.
  • Kuluttajien tiukat kysymykset ja vaatimukset ravinnon puhtaudesta, laadusta ja ravinteikkuudesta herättelevät elintarvikkeiden valmistajia tekemään taustatyönsä perusteellisesti ja tarjoamaan vedenpitäviä vaihtoehtoja.
  • Rohkeampi itseilmaisu omien ruokavalintojen kautta luo uudenlaisia tyyli-ikoneita ja inspiroi muita löytämään avaimia omaan hyvinvointiin.
  • Asynchronous meals, eli syö omalla tyylilläsi mitä sinulle sopii, milloin sopii ja miten juuri sinulle sopii.
  • Fermentoinnin seuraava aalto tuo kombuchan kahviloiden hanoihin ja pienhapattamot koteihin ja omenaviinietikka taipuu uusiin ulottuvuuksiin.
  • Koko kasviksen hyödyntäminen #zerowaste hengessä, maan alla kasvavasta osasta päähän. Ei siis enää parsakaalin varsia biojätteeseen, vaan paremminkin pataan.
  • Länsi-Afrikkalainen keittiö tarjoaa uudenlaisia makuja seuraavia eksoottisia ravintola- ja kokkailuelämyksiä etsiville. Muista jollof-riisi.
  • Aktiivihiili värjää mustaksi paitsi toksiineja poistavat lattet ja jäätelöt, mutta koska nähdään musta salaatti, smoothie, mehu tai keksi?
  • Adaptogeeniset sienet. Niitä on juotu jo kahvissa, mutta miten olisi tee tai suklaa? Adaptogeenisistä sienistä saa laadukkaina jauheina omiin, mielikuvituksellisiin kokeiluihin. Sienilatte on niillä aloittelijan must.
  • Moringa on yksi seuraavista esiin marssivista superfoodeista, jolla saattaisi jopa olla potentiaalia nousta kilpailijaksi matcha lattelle.
  • Aivoruoka jatkaa viime vuosina keskiöön nousseen suoliston ruokkimisen (yhä jatkuvaa) trendiä. Niin kognitiivisten toimintojen ylläpitoon ja optimoimiseen, kuin muistisairauksien ennaltaehkäisemiseenkin food is thy medicine.

Sami Tallberg: biohakkerointia keittiössä

“Ruoan merkitys terveyden ylläpitäjänä, jaksamisen ja energisen (fyysinen sekä mentaalinen) olon tukipilarina korostuu. Lähi- ja luomuruoka ovat jo peruskauraa. Samoin kasvipohjainen ruokavalio on asettunut trendinä aloilleen.

Biohakkeroinnin (ruoasta puhuttaessa = ravintotiheän ruokavalion päivitys) yleistyessä satsataan mm. laadukkaisiin öljyihin, jotka hellivät aivoja ja suolistoa. Myös karsinogeenivapaat kypsennysmenetelmät ja lähtökohtaisesti gluteiini – ja maitotuotevapaat valinnat nousevat pintaan.

Villiyrtti- ja villiruoka nostaa päätään entisestään, samoin raakaruokailu. Kuluttajat heräävät mahdollisimman monivärisen ruokavalion etuihin.”

Sami Tallberg, Villiyrttispesialisti ja ruoka-alan moniottelija
Instagram: @samitallberg
www.samitallberg.com

Virpi Mikkonen: väriä, hauskuutta ja oman hyvinvoinnin haltuunotto

“Vuosi 2018 tulee jatkamaan viime vuonna räjähdysmäisesti kasvanutta trendiä vegaanisten ruokien ja raaka-aineiden saralla. Kaupoissa selkeästi eniten kasvava segmentti ovat mm. kasvipohjaiset vaihtoehdot maitotuotteille ja niitä tullaan näkemään entistä enemmän. Kasviproteiinien lisääminen elintarvikkeisiin tulee olemaan myös iso juttu.

Värikkyyttä ja hauskuutta tullaan näkemään markkinoinnissa ja tuotteissa. Oman hyvinvoinnin haltuunotto tulee korostumaan entisestään mm. hyvinvointiaplikaatioiden ja ruokien ja palveluiden kotiinkuljetusten muodossa.”

Virpi Mikkonen, yrittäjä, ruokakirjailija ja hyvän olon reseptisuunnittelija
Instagram: @vanelja
www.vanelja.com

Innostavaa. Inspiroivaa. Jännittävää. Ja ennen kaikkea erinomaisen lupaavaa. (Yksilöllisesti) hyvän ruoan äärellä ollaan todellakin samalla myös puhtaan, hyvän olon äärellä.