Syysväsymys ja kaamosaika – miten niistä selviää?

2.10.2020 | Laura Eskola

Päivät lyhenee, ilmat viilenee ja mielikin saattaa synketä säiden mukana. Kaamosoireilu alkaa yleensä lokakuussa, kun valon määrä vähenee. Listasimme PUR-tiimin vinkit syysmasennuksen selättämiseen.

1. Valot

Tärkeintä, eli luonnonvaloa, saattaa olla kaamosaikaan vaikea saada tarpeeksi. Pyri kuitenkin nauttimaan vähäisestäkin aamuauringosta. Reippaile ruska-aikaan metsässä, sienestä. Pakkasten saavuttua valo moninkertaistuu lumesta, joten lähde kävelylle tuoreelle hangelle aurinkoisena pakkaspäivänä. Synkimpinä aikoina voit turvautua elektroniikkaan; kirkasvalolamppuun, sarastusvaloon tai Biohakkerin kohdepunavaloon.

2. Ruokavalio

Hyvät rasvahapot

Pittsburghin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan korkeampia omega 3 rasvahappomääriä nauttivat henkilöt kärsivät vähemmän masennusoireista. Muista siis nauttia hyviä rasvoja, kuten avokadoja, pähkinöitä, siemeniä, lohta ja kalaöljyä.

Vältä sokeria ja hiilihydraatteja

Herkut, karkit, pullat ja vaalea leipä nostavat verensokerin nopeasti, jolloin tunnet itsesi hetkellisesti pirteäksi, mutta tiput nopesti entistä syvempään väsymykseen, kun insuliini laskee yhtä äkkiä kun nousikin. Vältä siis turhaa herkuttelua päivittäin. Nauti marjoja, hedelmiä ja kokeile vaihtaa tavallinen suklaa tummaan.

Tumma suklaa

Tutkimuksen mukaan suklaa todella parantaa mielialaa. Osallistujien mieliala koheni kuukaudessa merkittävästi, minkä tutkijat yhdistivät polyfenoleihin, eli antioksidntteihin. Kun olosi on surkea, nauti pari palaa mahdollisimman tummaa suklaata, esimerkiksi näitä herkullisia Rawchokladfabriken raakasuklaita, joiden kaakaopitoisuus on 73%.

3. Liikunta

Liikunnan aloittaminen voi olla vaikeaa, mikäli mieli on jo maassa. Yritä kuitenkin saada itsesi liikkeelle vaikka vain vartiksi päivässä. Kokeile keholle lempeitä lajeja, kuten joogaa ja pilatesta, tai tanssi mielesi virkeäksi omassa olohuoneessasi! Jos kehosi kaipaa tuhdimpaa treeniä, kokeile lihasvoimaa parantavaa kuntosalitreeniä tai seinäkiipeilyä. Oletko jo kokeillut avantouintia? Kylmä vesi aktivoi kehoa monin tavoin; se vilkastuttaa sympaattisen hermoston toimintaa, lisää noradrenaliinin määrää ja vapauttaa hyvänolontunteen tuottavia endorfiineja.

4. Lisäravinteet

Kun ravinto, liikunta ja valotkaan eivät riitä, ota lisäenergiaa purkista.

D-vitamiini

Syksyllä ja talvella emme saa elintärkeää D-vitamiinia tarpeeksi auringosta. Valitse laadukas D-vitamiinivalmiste ja nauti sitä vähintään pimeimpinä vuoden aikoina, mielellään ympäri vuoden.

Adaptogeenit

Adaptogeeneillä tarkoitetaan yrttejä ja kasveja, joilla on elimistöä ja mieltä tasapainoittavia ominaisuuksia. Nimitys tulee siitä, että ne auttavat kehoa adaptoitumaan eli sopeutumaan haastaviin tilanteisiin lisäämällä stressinsietokykyä. Kokeile ashwagandhaa stressiin ja unettomuuteen, reishiä heikentyneen immuunipuolustuksen hoitamiseen tai ruusujuurta buustaamaan jaksamista. Lue täältä lisää adaptogeenisistä yrteistä.

Energiamikstuura Dr. Reckeweg R15 sopii kuureittain käytettäväksi juuri syksyisin ja keväisin tai aina kun elämäntilanne sitä vaatii. Mikstuura on tarkoitettu elimistön heikkoustiloihin, jotka saattavat johtua stressaavasta elämäntilanteesta tai jatkuvasta sairastelusta.

Miten sinä aiot selviytyä kaamosajasta? Nappaa ainakin nämä vinkit talteen!