ILMAINEN TOIMITUS YLI 65€ VERKKOKAUPPATILAUKSILLE.

Tee itse luonnollinen hyönteiskarkote

Pur Hyvinvointikauppa
300 255

Jos olet kesällä menossa mökille, marjaan, piknikille tai muuten viettämään aikaa ulos luontoon, olet todennäköisesti ehtinyt miettiä jo keinoja suojautua hyönteisten puremilta. Muutamien viime vuosien ajan markkinoille on tullut luonnollisista raaka-aineista valmistettuja hyönteiskarkotteita myrkyllisten dietyylitoluamidia (DEET) sisältävien tuotteiden tilalle. Dietyylitoluamidi on käytetyin tehoaine hyönteiskarkotteissa, jota tavalliset hyttyskarkotteet, kuten esimerkiksi OFF®, sisältävät 10–15 %. Tehokarkotteissa dietyylitoluamidin osuus on 20 % ja punkkikarkotteissa 50 %. Monet oman kehon kemikaalikuorman vähentämisestä kiinnostuneet ovat halukkaita löytämään luonnollisempia vaihtoehtoja DEET:ta sisältävien hyönteiskarkotteiden tilalle. Monien mielestä ne myös tuoksuvat liian voimakkailta, minkä vuoksi luonnollisemmat hyönteiskarkotteet ovat yleistyneet nopeasti.

Yksi markkinoilla olevista suosituimmista luonnollisista hyönteiskarkotteista on muun muassa tislatusta vedestä, vaniljasta, sitruunasta, sitruunaruohosta, risiiniöljystä, soijalesitiinistä ja E-vitamiinista tehty Bug Soother –valmiste, joka soveltuu hyvin myös lapsille ja eläimille. Bug sootheria voi suihkuttaa iholle ja vaatteille. Luonnollisia hyönteiskarkotteita käytettäessä on hyvä huomioida, että niiden teho on lyhytkestoisempi, yleensä puolesta tunnista tuntiin, kun taas DEET-valmisteiden tehon sanotaan olevan 2-8 tuntia.

 

Karkota kiusa itse tehdyllä karkotteella

Luonnolliset hyönteiskarkotteet sisältävät hyttysiä ja muita hyönteisiä loitolla pitäviä eteerisiä öljyjä. Yleisimmät hyönteiskarkotteena käytetyt eteeriset öljyt ovat sitronellaöljy ja limoneeni. Punkkikarkotteeksi sopivat ruotsalaistutkimuksen mukaan erityisen hyvin myös eteeriset rosmariini-, minttu- ja oreganoöljyt.

Kotitekoisen hyönteiskarkotteen voi tehdä helposti esimerkiksi sekoittamalla seuraavia raaka-aineita:

1dl nestettä, esimerkiksi vodkaa ja vettä
50 tippaa eteeristä öljyä, esimerkiksi jotain kolmea seuraavista: seetripuu-, rosmariini-, laventeli-, sitronella-, eucalyptus-, sitruunaruoho-, teepuu- tai piparminttuöljyä.
3 tippaa neemöljyä tuomaan lisätehoa karkotteeseen.

Mittaa aineet puhtaaseen pieneen suihkepulloon. Ravista hyvin ennen käyttöä ja suihkuta iholle noin tunnin välein. Voit myös tehdä hyönteiskarkotteen tavalliseen pieneen pulloon ja laittaa sitä iholle esimerkiksi pumpulin tai vanulapun avulla. Säilytä itse tehtyä hyönteiskarkotetta mieluiten tummassa lasiastiassa viileässä ja valolta suojattuna.

Vinkkejä luonnollisten hyönteiskarkottimien valmistukseen ja käyttöön:

- Kuten aina eteeristen öljyjen kanssa, raskaana olevien tai imettävien naisten on hyvä varmistaa tuotteen käytön sopivuus terveydenhuollon ammattilaiselta.
- Jos käytät itse tehtyä tai ostettua luonnollista hyönteiskarkotetta lapselle, testaa sitä ensin pieni määrä hänen iholleen mahdollisen allergian varalta.
- Myös aikuisten kannattaa testata tuotetta ensin pieni määrä iholle, mikäli tuotetta ei ole aikaisemmin käytetty.

Lisää ohjeita luonnollisten hyönteiskarkotteiden tekemiseen:

www.diynatural.com/homemade-insect-mosquito-repellent/

http://www.lily.fi/blogit/kiitos-hyvaa/bug

Jätä kommentti

Sinun täytyy kirjautua sisään jättääksesi kommentin.