9 askelta pysyvään painoon – Teemu Syrjälä

7.11.2017 | PUR toimitus

Oletko koskaan kokeillut ruokavaliota, joka lupaa sinulle uudenlaisen kropan ja lähes uuden elämän muutamassa viikossa? Entä oletko koskaan tehnyt laihdutuslupausta, jota et kuitenkaan noudattanut kuukautta pidempään? Ehkä olet yksi monista meistä, jotka kokevat paineita,  ahdistusta ja jopa stressiä siitä, miltä kuuluisi näyttää.

En tiedä sinusta, mutta myönnän itse kokeneeni niin välillä. Tämän tekstin tarkoitus on löytää muutamia toimivia keinoja pysyvään painonhallintaan.

Tämä on laihdutuskuurien loppu ja painonhallinnan uusi aika, jossa vastaukset kumpuavat ajattomista viisauksista.

Paino

Mikä on optimaalinen paino tai täydellinen keho? Miltä näyttää hyvinvoiva ihminen? Moni määrittelee ihannepainon ulkoisten ajatusmallien perusteella, mistä suurin osa on napattu yhteiskunnallisista ihanteista.

Se on monilla alkusysäys lähes mahdottomalle tehtävälle. Perustamme oman onnemme ja myös sen, miltä meidän kuuluisi näyttää jonkun toisen ihanteiden ja ajatusmallien varaan. Tällöin painosta tulee monille ihmisille elämän mittainen taistelutanner, jota koskaan ei saa hallintaan ja sen parissa pyörii enemmän negatiivisia ajatuksia kuin iltauutisissa.

Miksi näin käy? Se on hyvä kysymys, joka saa aikaan monia syvemmälle meneviä kysymyksiä, kuten miksi en kelpaa tällaisena ja miksi en voi löytää omaa onneani tämän hetkisestä painostani? Ja mitä loppujen lopuksi painonpudotuksella yritän hankkia itselleni?
 Vastauksena voi olla yksinkertainen halu pudottaa muutama kilo, jolloin mahtuu samoihin housuihin kuin kymmenen vuotta sitten. Voi olla, että moni ei koskaan pohdi laihduttamiseen liittyviä syvempiä motiiveja, mutta mikäli tavoitteena on pysyvä painonpudotus, pitää asiaa tarkastella myös syvemmältä. Siksi on tärkeää kysyä itseltään hyväksyisitkö kehosi paremmin, rakastaisitko itseäsi enemmän tai rakastaisiko joku sinua aidommin, mikäli kehostasi lähtisi muutama kilo?

Stressi

Jos olet lukenut aikaisempia tekstejäni, tiedät että kehotietoisuus on minulle tärkeää. Se, että olemme yhteydessä kehoomme ja kuulemme kehon viisautta parhaan mahdollisen kykymme mukaisesti, mahdollistaa monien prosessien käyttöönoton. Tämä on suunnattoman tärkeää myös painonpudotuksessa. Kuinka monesti ihmiset aloittavat uuden dieetin kuuntelematta koskaan miltä se tuntuu kehossa?

Minä ainakin olen syyllistynyt siihen nuorempana useaan otteeseen. Kehomme ei ole tyhmä, vaan se on suunnattoman viisas kokonaisuus, joka pyrkii kaiken aikaa auttamaan meitä, olemaan puolellamme ja tukemaan matkaamme rakastavasti. Kun meillä on nälkä, on se kehomme lähettämä signaali jostain, jota on hyvä kuunnella tukahduttamisen sijaan.

Keho, stressi ja painonpudotus kulkevat käsi kädessä. Stressi voi olla puolellamme tai meitä vastaan ja se määrittää hyvin pitkälti onnistummeko kehollisissa tavoitteissamme. Mikäli otamme painonpudotuksen tavoitteeksemme stressaantuneesti ja väkisin puurtaen, ei se auta kehomme omia mekanismeja toimimaan halutulla tavalla. Mitä korkeammalla stressihormonien tasomme on (kuten kortisoli), sitä vähemmän käytössämme on kehon rakentavia ja rasvaa polttavia hormoneja.

Siksi syödessä olisi aina hyvä kysyä itseltään olenko kehossani, miltä minusta tuntuu, olenko rentoutunut vai ärsyyntynyt jostain? Yksi syy, miksi hidastaminen, rukous tai meditaatio toimivat ennen ruokailua, on varmasti niiden läsnäoloa lisäävässä ja kehoa rauhoittavassa vaikutuksessa, mitä pienentää samalla kortisolitasoja. Tämän vuoksi jokaisen on hyvä ymmärtää stressin vaikutus oman elämänsä eri osa-alueilla.

 

Ilo

Toivoisin, että miettisimme meidän kauneusihanteitamme omasta näkökulmastamme. Se on haasteellista tässä markkinavoimia kumartavassa ajassa, jossa meitä pommitetaan mainoksilla, ihannekuvilla ja erilaisilla autuaaksi tekevillä tuotteilla joka kulman takaa.

Mistä löytäisimme ilon ja leikkimielisyyden tähän koko touhuun? On sitten tavoitteena painonpudotus tai energisyyden löytäminen, parhaimpina keinoina näkisin innostuksen, ilon ja voimaantumisen löytämisen näiden aiheiden lähestymiseen.

Meille on jo ihan riittävän pitkään painotettu nihkeyden, kiristämisen ja kieltäytymisen polkua, joka ei tue meidän täydellistä kukkaan puhkeamista. Painonhallinta on iso bisnes, jonka tavoitteena on saada tuotteita myytyä mahdollisimman paljon. On aika murtaa vanhat kahleet ja löytää voimavarat meistä itsestämme, sisältäpäin kumpuavasta elämänilostamme.

9 askelta auttamaan matkaasi kohti pysyvää painoa:

1. Hengitä
Hengitä 5-10 kertaa syvään ennen kuin syöt. Happi on parhaita kehomme elvyttäjiä ja hengityksen rauhoittaminen lisää läsnäolon tunnetta.

2. Kuuntele
Kuuntele mitä kehosi kaipaisi syötäväksi. Keho pyrkii keskustelemaan kanssamme jatkuvasti pyrkien opastamaan meidän ruokavalinnoissamme. Kuuntele mikä olo sinulla on ennen ruokailua ja ruokailun jälkeen. Ystävysty oman kehosi kanssa.

3. Rentoudu
Mitä enemmän pystymme rauhoittamaan kehoamme ruokailuhetkinä, sitä paremmin stimuloimme parasympaattista hermostoa, joka mahdollistaa toimivan ruuansulatuksen sekä rennon ja rauhoittuneen mielen.

4. Pysähdy
Pysähdy ennen jokaista ruokailua hetkeksi, edes muutamaksi sekunniksi. Tällöin pystyt tekemään valintoja reaktiivisuuden sijaan. Valitsemme ruokamme monesti täysin hetkessä tulevien impulssien kautta, jotka olemme itsellemme opettaneet. Pysähdy, kuuntele ja ennen kaikkea tee itse valinta sen suhteen mitä syöt.

5. Kiitollisuus
Miten suuri ero kehossa koettuun kokemukseen onkaan silloin, kun siirrymme syyttelemisestä ja kurjuudesta kiitollisuuteen. Vaihda ”ei saa syödä”-ajatukset ”kiitos mielelläni” -asenteeseen sekä ravintoköyhä ruoka ravitsevaan ja täyttävään ruokaan. Saat kiitollisuuden lisäksi mahdollisuuden tarkastella omaa hyväksyntääsi ravinnon parissa.

6. Jatka eteenpäin
Kun olet syönyt, päästä irti ruokailusta. Monesti jäämme miettimään, murehtimaan ja jopa itseämme syyttelemään syödystä ruoasta. On aika päästä tästä tuhoisasta tavasta irti. Syö ravitsevasti, ole kiitollinen syömästäsi ateriasta ja päästämä irti kun olet syönyt. 

7. Tee valinta
Teemme jatkuvasti valintoja. Kuka päättää mitä syöt, kun käyt kaupassa, ravintolassa, ystävien luona, juhlissa? Sinä, koska itse valitsemme mitä suuhumme laitamme. Tee valintoja, jotka tukevat sinun tavoitteitasi. Ymmärrä valintojen vaikutus pitkällä juoksuvälillä.

8. Ota vastuu
Nyt jos, koskaan on aika ottaa vastuu omiin käsiin. Olemme elämämme aikana tekemiemme valintojen tuotos. Olivat ne olleet mitä tahansa, sinä omistat ne. Omista jokainen osa kehostasi ylpeänä ja vastuuta kantaen. Mikäli syytät jostain syystä itseäsi, ota vastuu siitäkin ja opettele päästämään irti syytöksen kierteestä. Ottamalla vastuun, taakka helpottuu, koska emme pääse enää itseämme karkuun. 

9. Nauti saavutuksista
Ja se tärkein, nauti matkasta kohti saavutuksia. Nauti jokaisesta salaatista, jokaisesta ravitsevasta aamupalasta, lounaasta ja päivällisestä. Nauti siitä, kuinka tunnet, kuinka kehosi suorastaan hyrisee ravitsevan kala-aterian jälkeen. Nauti jokaisesta hetkestä, jokaisesta suupalasta ja jokaisesta askeleesta, joka vie sinua lähemmäs kohti tavoitettasi. Mikäli et vielä sitä osaa, niin voit aina ruveta harjoittelemaan. Elämä on tarkoitettu elettäväksi ilman kompromisseja ja kurjuutta. Nyt on aika nauttia tästä hetkestä. Elä siis täysillä!