Katja Misikangas: Terveellinen kevät 5 vinkillä

4.5.2015 | PUR toimitus

Kun kevät koittaa ja lumet sulaa, paljastuu lumien alta talven aikana kertyneet liat ja moskat. Luonto aloittaa puhdistautumisensa tulvavesillä ja kevätsateilla. Katsomme vierestä, kuinka luonto herää henkiin ja maisemat alkavat vihertää, samalla kun itsellämme saattaa olla talven jäljiltä likainen ja moskainen olo, saattaapa pieni kevätväsymyskin painaa. Esittelenkin nyt viisi luonnonkeinoa elimistön ja mielen kevätviritykseen.

Ruusujuuri – kevätväsymykselle ja stressille huutia

Kevät tulee: Ruusujuuri – kevätväsymykselle ja stressille huutia

Ruusujuuri – kevätväsymykselle ja stressille huutia

 

Tämä mahtava Lapin karuissa olosuhteissa elävä kasvi on jo ammoisina aikoina auttanut pohjoisen viikinkejä laivamatkoillaan. Ruusujuuri kuuluu adaptogeenisiin kasveihin, joten se on oikein oivallinen auttamaan stressaantunutta ja väsynyttä ihmispoloa. Se tasapainottaa niin mieltä kuin kroppaa. Jos käyt ylikierroksilla, tuo ruusujuuri sinut maan pinnalle ja jos taas olet kevätmasennuksen kourissa, antaa se sinulle puhtia. Vai oletko koskaan kuullut viikingistä, joka olisi kärsinyt kevätväsymyksestä?

Ruusujuuresta käytetään yleisimmin sen valtava juurimöhkäle, joka sisältää paljon ruusujuuren merkkiaineita (salidrosidi, rosariini, rosaviini). Myös maanpäällisiä versoja voi käyttää esimerkiksi salaateissa. Ruusujuuri kasvaa luonnonvaraisena ainoastaan Lapissa. Viljeltäessä ruusujuuresta saa juurisatoa noin viiden vuoden välein. Stressiä voi toki poistaa muullakin tavoin, kuten osallistumalla esimerkiksi musiikkileirille.

Väinönputki – kevätflunssalle köniin

Kevät tulee: Väinönputki – kevätflunssalle köniin

Väinönputki – kevätflunssalle köniin

 

Lapin tunturipurojen varrella kasvava väinönputki sisältää aimo annokset Lapin viisautta. Kenties sen takia se aikoinaan nimettiin herra Väinämöisen mukaan. Sisukas kasvi se totta vie on! On tutkittu, että väinönputki tuhoaa streptokokkibakteerin, eli flunssapöpöjä vastaan kamppaillessa väinönputkesta saa oivan kaverin. Väinönputki voi helpottaa oireitasi myös, jos saat oireita katu- tai siitepölyistä oireita.
Väinönputkesta käytetään useimmiten juuret, koska niissä on paljon merkkiaineita sisältäviä öljyjä (fellandreeni). Myös lehtiä ja siemeniä voi käyttää esimerkiksi ruuanlaitossa tai leivonnassa. Väinönputki kasvaa luonnonvaraisena ainoastaan Lapissa. Viljeltäessä väinönputkesta saa juurisatoa noin 2-3 vuoden välein.Siankärsämö – puhdistaa talven moskatSiankärsämö on saanut nimensä Kreikan taruston lähes voittamattomalta Achilleukselta. Tämä ehkä kertoo hyvin siankärsämön voimakkuudesta. Siankärsämö on yksi kansanperinteen käytetyimpiä kasveja. Se on voimakkaasti puhdistava ja vaikuttaa maksan alueella. Jos olosi on raskas ja ”tunkkainen” talven jäljiltä, voi siankärsämökuuri olla paikallaan puhdistamaan kehoa. Myös päänsärky- tai vaihdevuosiongelmaiset voivat saada apua siankärsämökuurista. Kuurin voi ottaa joko yrttiteen tai uutteiden muodossa. Muistathan, että siankärsämöä suositellaan käytettävän ainoastaan kuuriluontoisesti, kuten kaikkia muitakin puhdistavia kasveja.
Siankärsämö kasvaa koko Suomessa, mutta voimakkaimmillaan se on Lapissa. Yleisimmin siankärsämöstä käytetään kukinnnot, mutta myös lehtiä voi käyttää esimerkiksi salaateissa tai ruuanlaitossa.

Kataja – puhdistaa kivut ja kolotukset

Kataja on siankärsämön tapaan puhdistava, mutta se toimii munuaisten alueella. Jo vanhakansa on karkottanut kihtiä katajalla, koska sen puhdistava ominaisuus ulottuu nivelten alueille. Kataja kiihdyttää virtsa-aineiden poistumista kehosta. Jos siis kolottaa ja jumittaa, niin kataja voi auttaa. Kataja on vahvasti antibakteerinen, joten se sopii hyvin kolottavien jalkojen kylpyveteen.
Katajasta käytetään yleisimmin versot, mutta myös marjoja voidaan käyttää niin ruuanlaitossa tai yrttilääkinnässä. Katajanversoista voi keittää teetä tai siitä voi tehdä uutoksia. Myös katajaa nautitaan ainoastaan kuuriluontoisesti.
Katajan eri lajikkeita kasvaa koko maassa. Huomioitavaa on, että katajankerkkien keruu ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, joten maanomistajalta on oltava keruuseen lupa.

Nokkonen – vitamiini- ja kivennäispaukku kevääseen

Kevät tulee: Nokkonen – vitamiini- ja kivennäispaukku kevääseen

Nokkonen – vitamiini- ja kivennäispaukku kevääseen

 

On yksi kasvi jota meidän jokaisen tulisi käyttää ja se on ehdottomasti kuningasnokkonen! Nokkonen sisältää runsaasti vitamiineja (A, C, E, K, B1, B2, B3, foolihappo), kivennäisaineita (kalsium, kalium, magnesium, mangaani, rauta, sinkki), flavonoideja, klorofyllia (lehtivihreää), antioksidantteja, kuituja ja elimistölle tärkeitä happoja. Ei todellakaan tarvitse ihmetellä, miksi nokkosta pidetään superyrttinä, kun katsoo tuota listaa.

Nokkosta on turhaan aliarvostettu ja ehkäpä syynä onkin sen pistelevä luonne. Jos sinua ei huvita lähteä pusikoihin rämpimään ja polttamaan näppejäsi, luontaistuotekaupoista nokkosta löytää monessa eri muodoissa. Nokkonen soveltuu kaikenlaiseen käyttöön. Voit juoda sitä teenä, laittaa keittoihin, pannukakkuihin, leivonnaisiin, smoothieseen, pestoon, jopa raakasuklaaseen. Nokkosvesi toimii oivana luomulannoitteena kasveille. Kokeilepa virkistää nuutunut kukkasi nokkosella. Tämän tehoyrtin käytössä on siis vain mielikuvitus on rajana! Nokkonen kasvaa villinä koko maassa, mutta voimakkaimmillaan se on Lapissa.

Mikäli kirjoituksessa oli itua, jaa se somessa #pursays.