Vaihdevuosiin apua ayurvedasta – Mandip Kaur

10.10.2017 | PUR toimitus

Naisista 75-85 % kärsii erilaisista vaihdevuosioireista, vaikka kuukautisten loppuminen on yhtä tärkeä ja luonnollinen vaihe naisen elämässä kuin niiden alkaminenkin. Kuukautiset eivät lopu yhtäkkiä, vaan keho valmistautuu siihen vuosien ajan. Naisen hedelmällisyys laskee jo 35 vuoden jälkeen ja vaihdevuosiin liittyvät oireet alkavat noin 45 vuotiaana. Kuukautiset loppuvat keskimäärin 51-52 vuotiaana.

Vaihdevuosioireet eivät ole sairaus, mutta voimakkaat oireet voivat tuntua epämukavilta ja hankaloittaa elämää monella tavalla. Tyypillisiä vaihdevuosioireita ovat:

  • Mielialaan liittyvät oireet, kuten ärtyneisyys, masennus, ahdistus ja väsymys.
  • Kivut, kuten rintakipu, päänsärky, migreeni, nivel- ja lihaskivut.
  • Aineenvaihduntaan liittyvät oireet, kuten vatsaoireet, painonnousu ja turvotus.
  • Virtsaamisvaivat, virtsankarkailu, emättimen kuivuus ja toistuvat hiivatulehdukset.
  • Kuumat aallot ja hikoilu.

Kehon muutosten aika

Ayurvedassa ihmisen elämän jaetaan kolmeen eri vaiheeseen. Kapha-aika vallitsee syntymästä murrosikäään, jolloin keho kehittyy ja kasvaa. Pitta-aikaa on murrosikä vaihdevuosiin saakka ja vata-aikaa vaihdevuosien jälkeinen aika. Ayurvedan näkökulmasta vaihdevuosioireet liittyvät ikääntymiseen. Siirtymäajat eli esimerkiksi murrosikä, vuoden-aikojen vaihtelut, raskaus ja synnytys aiheuttavat kehossa kudosten epätasapainoa, mikä puolestaan aiheuttaa erilaisia oireita ja sairauksia.

Ayurvedan näkökulmasta kuukautiset ovat naisen luonnollinen tapa puhdistua ja samalla liiallinen pitta poistuu kehosta vuodon mukana. Kuukautisvuodon aikana kehoon ja mieleen kerääntyneet toksiinit (ama) poistuvat kehosta. Kun vaihdevuosioireet alkavat, kuukautisvuodosta tulee epäsäännöllistä ja vuodon määrä vaihtelee. Pitta ei enää poistu kehosta, vaan aiheuttaa oireita kuten kuumia aaltoja ja hikoilua. Kun siirrytään pitta-ajasta vata-aikaan voivat kaikki elementit (vata, pitta ja kapha) olla epätasapainossa, mikä saattaa aiheuttaa erilaisia autoimmuunisairauksia, kilpirauhasentoimintahäiriöitä ja vaihdevuosioireita.

Tässä ikävaiheessa eletään muutosten aikaa myös psyykkisellä puolella; omat lapset muuttavat pois kotoa ja huoli omien vanhempien ikääntymisestä kasvaa. Työelämän suorituspaineet ja roolien muuttuminen sekä nyky-yhteiskunnan nuoruuden ihannointi saattavat aiheuttaa monille stressiä ja loppuun palamista.

Ennaltaehkäise oireita

Ennaltaehkäisy on aina paras toimintatapa ayurvedan näkökulmasta. Voit valmistautua vaihdevuosiin jo etukäteen tasapainottamalla omaa kehotyyppiäsi. Vaihdevuosioireiden näkökulmasta olisi hyvä tasapainottaa vataa ja pittaa sekä pitää ruoansulatus kunnossa ja poistaa toksiineja kehosta.

Vaihdevuosiin sopiva elämäntapa

Säännöllinen elämäntapa rauhoittaa vataa ja pittaa. Pidä siksi ruoka-ajat, päivänrytmi ja nukkumisajat säännöllisinä. Harrasta rauhallista liikuntaa, opettele ottamaan rennosti ja lepää. Tämä on tietenkin helpommin sanottu kuin tehty. Epätasapainossa olevat vata-pitta-elementit kiihdyttävät vauhtia, jolloin pysähtyminen on vaikeaa.

Ravitsemuksellisesti tasapainoinen ravinto auttaa estrogeenin tuotannossa. Suosi lämpimiä kotiruokia ja vältä kuivia, mausteisia, kylmiä ja fermentoituja ruokia, punaista lihaa ja valkoista sokeria. Vähennä tai lopeta kokonaan kahvin juonti, alkoholin käyttö ja tupakointi.

Tarkkaile aineenvaihduntaasi! Jos se on liian nopea, kuumat aallot saattavat lisääntyä. Jos se taas on liian hidas, voi ruoansulatuksesi heiketä.

Suosi raskaan liikunnan sijaan kevyitä ja rauhallisia lajeja, kuten kävelyä, uintia ja joogaa, koska ayurvedan näkökulmasta voimakas liikunta lisää sekä vataa että pittaa.

Lisää ayurveda-vinkkejä:

Shatavari-ayurvedayrtti: auttaa vähentämään mm. kuumia aaltoja ja yöhikoilua.

Ayurvedavastaanotto: ayurveda-vastaanotolla selvitetään kehon epätasapainotila ja saat mukaasi kirjalliset ohjeet sinun kehoasi tasapainoittavasta ruoka-valiosta, liikunnasta ja päivärytmistä.