Vegaaniset, gluteenittomat Runerbergintortut ilman valkoista sokeria

29.1.2018 | PUR toimitus

Maukkaat, vegaaniset, gluteenittomat ja sokerittomat Runebergintortut? Saattaa kuulostaa liian hyvältä, tai jopa mahdottomalta, ollakseen totta. Todistetusti sellaisten valmistaminen on mahdollista, ja vieläpä melko helposti.

Heitimme haasteen kehittää terveellisempi versio yhdestä talvikauden suosituimmista herkuista, “Ruunareista”, brittiläiselle A Brit in Helsinki -vegaaniblogia pitävälle Paulille. Lopputulos on todennäköisesti musiikkia monen korville ja pääsee vakkarireseptien listalle.

Paul tarttui tehtävään kehittää suomalaisille äärimmäisen tärkeistä, lähes kansallisista klassikoista uusi, -ton -versio. Munattomat, kermattomat ja gluteenittomat Runebergin tortut valmistuvat helposti muffinivuoissa ja makeutuksena niissä on kookossokeri. Sokeria karttavia ja superfoodeja suosivia miellyttää myös astetta terveellisempi hillo ja kuorrute.

Nautinnolista Runebergin kuukautta päivää!

Vegaaniblogi seurantaan

A Brit in Helsinki -blogista löytyy monipuolinen kattaus vegaanisia reseptejä herkuista arkiruokiin. Suosittelemme myös pistämään seurantaan blogin Facebook ja Instagram-tilit (@abritinhelsinki), josta voi uusimpien vegaanireseptien lisäksi bongata ajankohdat ja varata paikkansa Paulin suosittuihin vegaanisiin pop-up brunsseihin Helsingissä tänä keväänä.

Vegaaniset Runebergintortut

(gluteeniton, vegaaninen ei sis. valkoista sokeria)
8-10 kpl

1,5 dl / 150 ml miedon makuista öljyä
1.5 dl / 150 ml sokeritonta omenasosetta
½  tl (karvas)manteliuutetta
60 g kookossokeria
100 g gluteenitonta jauhoa (kuvan tortuissa käytetty Provena gluteeniton kaurainen jauhoseos)
40 g jauhettua mantelia
30 g gluteenitonta korppujauhoa
reilu ripaus suolaa
1 tl kanelia
1 ½ tl leivinjauhetta
2 rkl rouhittua mantelia

Hillo:
100 g pakastevadelmaa
loraus (luomu)sitruunamehua
1 rkl vaahterasiirappia
1 rkl Kiki Health baobab-jauhetta

Kuorrute:
pari rkl jääkaappikylmää kookosmaitoa (kts merkintä reseptissä)
muutama tippa vaniljauutetta

Lämmitä uuni 175 asteeseen ja asettele 8-10 muffinivuokaa muffinipellille.

Sekoita pienessä kulhossa öljy, omenasose, manteliuute ja kookossokeri.

Sekoita muut taikinan kuivat ainekset eri kulhossa, sekoita hyvin. Lisää kosteat ainekset kuiviin aineksiin ja sekoita mahdollisimman nopeasti, kunnes ne ovat hyvin sekoittuneet.

Jaa taikina muffinivuokiin ja paista uunissa 30-35 minuuttia, kunnes niistä ei jää mitään taikinatikkuun. Anna jäähtyä täysin.

Valmista hillo. Aseta kattilaan vadelmat, sitruunamehu, vaahterasiirappi ja hieman vettä. Kiehauta ja jätä miedolle lämmölle noin 5 minuutiksi sekoitellen. Anna viilentyä hieman, sekoita joukkoon baobab ja laita jääkaappiin jähmettymään.

Valmista kuorrute. Vispaa jääkaappikylmään kookosmaitoon muutama tippa vaniljauutetta ja aseta jääkaappiin, kunnes tarjoilet tortut.

Kun kaikki on tarjoilua vaille valmista, koristele Runebergintortut lusikallisella hilloa ja pursota sen ympärille kookoskuorrutetta.