Villiyrttisauna kaikille aisteille

21.7.2017 | PUR toimitus

Luontoäidin ruokakaapin ja kauneushoitolan valikoimat ovat nyt parhaimmillaan. Syötäviä, ihoa kaunistavia ja kehoa puhdistavia villiyrttejä löytyy joka paikasta. Villiyrttejä – joista moni on periaatteessa rikkaruohoina pitämiämme kasveja – voi kerätä mökiltä, kaupunkien viheralueilta tai lähiluontokohteista. Villiyrttejä kerätessä on hyvä muistaa jokamiehen oikeuksien kunnioittaminen ja saasteiden välttäminen. Hyötykäyttöön tulevia kasveja kannattaa poimia noin parin sadan metrin päässä vilkasliikenteisestä tiestä. Lenkkipolkujen varsilta ”turvavälinä” kannattaa pitää reilua koiranhihnan mittaa. Poimi pihapiiristä hyötykäyttöön vain ne kasvit, joiden ympäristöä ei ole leikattu bensalla käyvällä ruohonleikkurilla tai joihin ei ole käytetty torjunta-aineita.
Näillä ohjeilla voit toteuttaa kotioloissa tai mökillä ihanan villiyrttisaunan. Valmista juoma päivää ennen, niin se ehtii maustua valmiiksi. Jalkakylpyyn, pikakasvohoitoon ja kasvonaamioon tarvittavat kasvit voit kerätä hetkeä ennen saunaan menoa.

Jäätee pihlajan- ja koivunlehdistä

7,5 dl tuoreita pihlajanlehtiä
2,5 dl tuoreita koivunlehtiä
2 kanelitankoa
1 l kiehuvaa vettä
12 g sitruunahappoa (löytyy esim. ruokamarketeista mausteosastolta)
2 rkl hunajaa tai koivusokeria (tai maun mukaan enemmän tai vähemmän)

Laita huuhdellut pihlajan- ja koivunlehdet sekä kanelitangot syvään kattilaan. Kaada lehtien päälle kiehuva vesi. Anna jäähtyä, lisää sitruunahappo ja jätä juoma maustuman kannen alle huoneen lämpöön vuorokaudeksi.

Siivilöi seuraavana päivänä lehdet pois. Lisää maun mukaan hunajaa tai koivusokeria ja kiehauta vielä kerran. Pullota juoma kuumana puhtaaseen lasipulloon ja säilytä sitä viileässä. Koriste juoma tarjoiluvaiheessa esimerkiksi pihlajanmarjoilla. Juoma säilyy jääkaapissa noin kolme päivää.

 

Rauhoittava poimulehti-piharatamo kasvonaamio

Villiyrteistä tehty kasvonaamio rauhoittaa ja hellii ihoa. Helpoimman villiyrttikasvohoidon teet pyörittelemällä sormien välissä siankärsämön kukista pienen pallon ja hieromalla sitä kasvojen ihoon esimerkiksi saunan lämmössä. Voit joko tehdä pelkän siankärsämöpikahoidon tai jatkaa itsesi hemmottelua villiyrttikasvonaamiolla. Alla oleva kasvohoito sopii hyvin tehtäväksi saunassa. Ainekset kannattaa sekoittaa valmiiksi ennen saunaan menoa. Ota saunassa löylyt ja vilvoittele välillä tai käy uimassa. Laita lopuksi naamio, anna sen vaikuttaa kymmenisen minuuttia  ja rentoudu samalla miedossa lämmössä. Reseptin ainekset riittävät yhteen kasvonaamioon.

1 tl hunajaa
1-2 tl kaurahiutaleita
1-2 tl tuoreita poimulehden ja piharatamon lehtiä silputtuna pieniksi paloiksi tai 1 tl näiden kasvien lehtiä kuivattuina.

Kerää kasvin koosta riippuen 1-2 poimunlehteä ja muutama koivunlehti. Silppua ne saksilla pieniksi palasiksi tai revi lehdet sormin. Mitä pienemmäksi silppuat lehdet, sen paremmin kasvonaamio pysyy kasvoilla. Laita tuoreet tai kuivatut lehdet puhtaaseen pieneen kulhoon tai kuppiin. Mikäli teet kasvohoidon saunassa, valitse sekoitusastiaksi kuumenematon kulho. Lisää joukkoon kaurahiutaleet. Voit halutessasi hienontaa ne ensin blenderissä tai morttelissa jauhomaiseksi seokseksi, jolloin ne pysyvät kasvoilla paremmin. Kaada lopuksi sekaan hunajaa ja sekoita sormin tai lusikalla tasaiseksi. Levitä kasvoille ja annan vaikuttaa noin 10 minuuttia.

Detox-jalkakylpy mesiangervosta

Mesiangervolla on rentouttava, nestettä poistava ja turvotusta vähentävä vaikutus, minkä ansiosta se sopii mainiosti esimerkiksi mökkiläisen jalkakylvyn villiyrtiksi. Voimakastuoksuinen mesiangervo on yleinen kasvi, joka kasvaa koko Suomessa. Monissa kielissä sitä kutsutaan nimellä niityn kuningatar, koska mesiangervolla on taipumus vallata nopeasti itselleen suotuisat kasvupaikat.

Vadillinen lämmintä vettä
Yksi mesiangervon oksa

Kaada vatiin tai muuhun isoon astiaan lämmintä vettä. Riivi mesiangervon kukat ja lehdet varresta ja lisää ne veteen. Anna jalkojen rentoutua kylvyssä 10-15 minuuttia istuen esimerkiksi saunan miedossa lämmössä. Voit halutessasi hieroa samalla kasvoja siankärsämön kukinnalla tai antaa villiyrttinaamion vaikuttaa jalkakylvyn ajan.

 

Lähde: Villiyrtit, hyvinvointia kotikulmilta -kirja sekä Helsinki Wildfoodsin Anna Nymanin ja Roosa Heinilän haastattelu. Kirja saatavilla PUR-myymälöistä osoitteista Hämeentie 7 ja Urho Kekkosen katu 8.

Kuvat: Aino Huotari