Ovatko epämääräiset oireesi hiivan aiheuttamia?

30.8.2016 | PUR toimitus

Kuva: Ed Gregory

Hiiva tarkoittaa yleisimmin Candida Albicans -hiivakannan aiheuttamaa tulehdusta suolistossa. Erilaisia hiivakantoja on satoja erilaisia, mutta kaikki niistä eivät aiheuta tulehdusta. Candida Albicans kuuluu suoliston normaaliin bakteeristoon pienissä määrin. Valloilleen päästessään se tulehduttaa kehoa ja alentaa immuniteettia. Hiiva valtaa hyviltä suolistobakteereilta alaa, ja aiheuttaa siksi erilaisia epämiellyttäviä ja elämänlaatua heikentäviä oireita. Kuitenkin hiivainfektio on vain yksi suoliston bakteerikannan epätasapaino- eli dysbioositiloista, ja joskus samankaltaiset oireet saatetaan sekoittaa muihin dysbioositiloihin. Diagnoosi voidaan tehdä oireiden perusteella, mutta tarkin tapa todeta suolistohiiva on kattava suolistoanalyysi.

Tyypillisesti hiivatulehduksesta oireillut henkilö on kärsinyt pitkäaikaisesta väsymyksestä sekä sokeririippuvuudesta. Tämän myötä muita oireita ovat yleensä keskittymisvaikeudet, toistuvat hengitystieinfektiot ja alhainen vastustuskyky sekä ihon sienitulehdukset, vatsan turvotus, ripuli ja ruuansulatusongelmat sekä päänsärky. Joskus voi esiintyä myös painonnousua tai nivelsärkyjä. Henkilö voi kokea elävänsä jatkuvasti niin kutsutun ”aivosumun” keskellä, mikä voi näkyä esimerkiksi ajattelun takkuisuutena.

Hiivadysbioosin syntymiseen vaikuttaa toki tärkeimpänä ruokavalion laatu ja sisältö, mutta myös korkea stressitaso, antibioottikuurit sekä mahdolliset allergiat ja yliherkkyydet ja immuniteetin tila. On myös tärkeää miettiä, kuinka hyvin pureskelee ruokansa ja missä kunnossa ruuansulatuskanava on kokonaisuudessaan – joskus esimerkiksi liian alhaiset vatsahapot voivat aiheuttaa bakteerikannan epätasapainoa suolistossa, kun ruoka ei ole pilkkoutunut kunnolla.

Ruokavalio avainasemassa hiivatulehduksen hoidossa

Kuinka sitten lähteä lempeästi taistelemaan hiivaa ja bakteerikannan epätasapainoa vastaan? Ensin kannattaa varmistua asiantuntijan kanssa siitä, että oireet johtuvat nimenomaan hiivasta eivätkä mahdollisesti muista epätasapainotiloista. Ruokavaliosta kannattaa poistaa kokonaan sokeri, vehnäjauhot sekä hiivaa sisältävät leivät ja alkoholijuomat, maitotuotteet sekä runsaasti tärkkelystä sisältävät ruuat kuten peruna, jotka kaikki ruokkivat epäedullista bakteeristoa ja lisäävät tulehdustilaa.  Runsaasti kasviksia, vihanneksia, marjoja, hyviä rasvoja ja proteiinia sekä mahdollisesti myös hyvä kuitulisä, kuten pellavansiemenrouhe kuuluvat ihanteelliseen hiivaongelmaisen ruokavalioon.

Monipuolinen ja ravinteikas, kasvisvoittoinen ruokavalio tukee suoliston hyvinvointia.

Monipuolinen ja ravinteikas, kasvisvoittoinen ruokavalio tukee suoliston hyvinvointia.

Hiivasta eroon pääseminen voi viedä muutaman kuukaudesta puoleen vuoteen, mutta lopputulos on yleensä odotuksen ja vaivannäön arvoinen. Hiivasta kärsinyt voi huomata erilaisten ruoka-ainehimojen poistumisen, kuten leivän- ja sokerinhimon ja samalla ajattelu on muuttunut selkeämmäksi ja kirkkaammaksi. Ruuansulatusongelmat ovat vähentyneet sekä epämääräiset päänsäryt ja iho-oireet hellittäneet.

Ravintolisät, kuten esimerkiksi C-vitamiini, sinkki, ruoansulatusentsyymit ja maitohappobakteerit kannattaa ottaa myös avuksi taistelussa hiivaa vastaan. PUR-kaupan valikoimista suolistodysbioosin tasapainotukseen käy hyvin esimerkiksi Living Nutritionin Sibo-Go, joka tasapainottaa ruoansulatuskanavan bakteerikantaa ja sisältää myös hiivan kasvua hillitseviä luonnollisia ainesosia.

Tarkista oma yksilöllinen ruokavalio- ja lisäravinnesuositukseksi aina asiantuntijalta, sillä kehomme tarpeet ovat erilaisia ja erilaiset suoliston tilat vaativat aina yksilöllisen ruokavalion. Voit varata ajan PUR-kaupan ravintoneuvojalle liikkeestämme.

Lue blogistamme myös aikaisempi kirjoitus liittyen suoliston hyvinvointiin ja sen merkitykseen.