Matchaa pirtelöön ja puuroon

19.7.2017 | PUR toimitus

Monet ovat maistaneet herkullisen vihreää matcha-lattea, mutta harvempi käyttää tätä terveellistä ja hienoksi jauhettua vihreää teetä muiden reseptien raaka-aineena. Matcha tunnetusti puhdistaa kehoa ja sisältää paljon antioksidantteja. Matchassa sanotaan olevan jopa 137 kertaa enemmän antioksidantteja kuin normaalissa haudutetussa vihreässä teessä. Matchan uskotaan myös parantavan muistia, keskittymis- ja vastustuskykyä sekä lisäävään energiatasoja. Matchaa suositellaan käytettäväksi puolikas tai korkeintaan teelusikallinen päivässä.

Virkeyttä lisäävä ja kehoa puhdistava matcha-jauhe sopii erinomaisesti kotitekoisten pirtelöiden ja jäätelöiden tekoon. Esimerkiksi kotitekoinen banaanijäätelö eli nice cream saa matcha-jauheesta mukavan lisäpotkun. Matcha maustaa mainiosti myös kookos-suklaa-pirtelön. Joukkoon kannattaa lisätä kookosmannaa, sillä se tekee juomasta ihanan kermaisen. Banaani ja avokado tuovat pirtelöön kuohkeutta, minkä kruunaa kaakaon ja matchan yhdistelmä. Lakritsin ystävälle suosittelemme pirtelön maustamista ripauksella lakritsinjuurijauhetta.

Matcha on oivallinen lisä myös niille, jotka haluavat vähentää tai korvata kahvin juontia, sillä teen kofeiini vapautuu kehoon kahvia tasaisemmin. Vaikka matcha-jauheen väri on kirkkaan vihreä, on sen maku lempeä eikä pientä ripausta jauhetta edes huomaa – paitsi ehkä lisääntyneenä virkeytenä ja puhdistuneena kehona.

Vegaaninen matcha-kookos-suklaa-pirtelö (kahdelle)

Puolikas tai kokonainen pehmeä avokado
4 rkl kookosmannaa
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 teelusikallinen matcha-jauhetta
3 pehmeää taatelia (mielellään luomu)
1 pilkullinen banaani (jäisenä tai vaihtoehtoisesti lisää joukkoon pari jääpalaa)
Noin 3 dl (kookos)maitoa

Pilko banaani ja laita se jäätymään pakastimeen. Lisää jäinen banaani ja muut ainekset blenderiin ja sekoita tasaiseksi. Kaada laseihin ja koristele värikkäillä pilleillä, kaakaonibseillä, ripauksella matcha-jauhetta tai kookosrouhetta.

Matcha tuorepuuro (kulhollinen)

Tuorepuuro saa kauniin värinsä teelusikallisesta matcha-jauhetta, mutta mukaan voi omien makumieltymysten mukaan lisätä myös marjoja, kookoslastuja, -hiutaleita tai -mannaa, hedelmiä tai pähkinöitä. Matcha viihtyy muiden terveellisten raaka-aineiden seurassa.

Tuorepuuro on kiireisellekin näppärä aamu- tai välipala, sillä sen voi tehdä valmiiksi vaikka edellisenä iltana. Kaurahiutaleiden liottaminen vapauttaa kaurasta mineraaleja ja entsyymejä, mikä lisää niiden terveysvaikutuksia ja tekee niistä hiutaleita helpommin sulavia.
1,5 dl (kookos)maitoa
1 dl kaurahiutaleita (mielellään luomu)
1 tl matcha-jauhetta
3 rkl chia-siemeniä
Ripaus Himalajan suolaa
Loraus hunajaa tai pilkottuja taateleita (mielellään luomu)

Laita kaikki ainekset kannelliseen astiaan ja sekoita hyvin. Halutessasi voit myös sekoittaa ainekset tasaiseksi blenderillä. Anna seoksen hyytyä jääkaapissa yön yli tai vähintään puolisen tuntia. Kaada tuorepuuro kulhoon ja laita päälle lisukkeeksi esimerkiksi tuoretta viikunaa, passion hedelmää, kookolastuja tai -hiutaleita tai banaania. Nauti kaikilla aisteilla!
Lähde: matchasource.com

 

Lisää reseptejä matchasta:

Manna-mathcavanukas

Macthajäätelö